IT-jätti Google on nykyään paljon muutakin kuin pelkkä hakukone, joten sitä on lähes mahdotonta välttää. Vaikka et tekisi yhtään Google-hakua, tämä yritys seuraa silti toimintaasi käydessäsi aivan tavallisilla verkkosivustoilla, koska Googlea käytetään usein myymälöiden, medioiden, verkkopalveluiden ja muiden verkkosivustojen markkinointikanavana.

Joissakin tapauksissa Googlen uteliaisuus on hyödyksi myös sinulle.

On esimerkiksi kätevää, että Google Maps näkee sijaintisi silloin, kun haluat päästä paikasta A paikkaan B. Et myöskään näe naisten vaatteiden mainoksia, jos olet ostamassa miesten vaatteita. Jos käytät Googlen Chrome-selainta, verkon käyttöäsi on tietysti vieläkin helpompaa seurata. Saatat myös olla tallentanut käyttäjätunnuksia sekä nimi- ja osoitetietosi selaimeen, jotta sinun ei tarvitse antaa niitä aina erikseen esimerkiksi verkkokaupassa.

Sinua seurataan joka sivulla

Google tallentaa tietokoneen kiintolevylle jatkuvasti pieniä evästeitä eli tekstitiedostoja, jotka sisältävät tietoa kaikesta, mitä olet tehnyt, katsellut tai ostanut eri verkkokaupoissa. Google rekisteröi tiedot, ja sinua saatetaan seurata myöhemmin esimerkiksi Facebookissa tai muissa verkkosivustoissa, joissa sinulle näytetään mainoksia vastaavista tuotteista – tai sinusta vain kerätään yhä lisää tietoa.

Nyt voit poistaa Googlen tietokoneellesi tallentamat tiedot tehokkaalla työkalulla. Abelssoft GClean on yleensä maksullinen, mutta lukijana voit ladata sen maksutta KotiMikro-lehden Etunurkasta. Ohjelma on niin tehokas – ja Googlen liiketoiminnan kannalta huono – että Google on yrittänyt painostaa ohjelman tuottajaa Abelssoftia poistamaan sen saatavilta. Abelssoft teki kuitenkin kompromissin Googlen kanssa ja vaihtoi työkalun nimen GoogleCleanista GCleaniin, joka ei ehkä kerro aivan yhtä selkeästi, mitä ohjelmalla voi tehdä. Ohjelman tehokkuus on kuitenkin ennallaan:

Ohjelman avulla voit poistaa nopeasti kiintolevyltä kaikki Googlen kaikilta selaimiltasi ja tiekoneellesi mahdollisesti asentamistasi Googlen ohjelmista keräämät tiedot. Voit valita itse, haluatko esimerkiksi säilyttää tallennetut salasanasi. GClean sisältää myös toiminnon, jonka avulla voit jatkossa seurata, tallentaako Google uusia tiedostoja tietokoneellesi. Jos näin käy, ne poistetaan heti.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".