Vuosi on 1982. Ronald Reagan on Yhdysvaltojen presidentti. Commodore 64 on jo esitelty. Spielbergin E.T.-elokuvaa katsellaan vieri vieressä valkokankaalta.

Vuoden 1982 merkittävin uutuus kulki kuitenkin mukana. Vuonna 1982 maailmalle esiteltiin ensi kertaa matkapuhelimella soittaminen. Enää ei tarvittu mitään johtoja, ja se oli kuin vertauskuva vapaalle viestinnälle ja liikkumiselle – tai ainakin uuden mobiiliajan lähtölaukaus. Tuolloin otettiin käyttöön nmt-­verkko eli Nordisk Mobiltelefon, johon liittyi neljä suurinta pohjoismaata, ja nmt-­puhelimella sai soitettua toiseen samanlaiseen.

Alkuvuosien matkapuhelimet olivat toki kömpelön kokoisia, ja hintakin oli hurja. Ensimmäisiin kuulunut nmt-puhelin Dancall 7000 painoi seitsemän kiloa, ja hintaakin kertyi yli 5 000 nykyistä euroa.

Vastaukset kaikkiin kysymyksiin

Nmt-verkon nimitys on nykyisin 1g tarkoittaen langattomien kännykkäverkkojen ensimmäistä sukupolvea. Sitten siirrytään vuoteen 2021. Teleyhtiöt rakentavat kilvan uusia 5g-verkkoja eli matkapuhelinverkkojen viidettä sukupolvea entisten jatkoksi, ja ne tarjoavat entistäkin suuremman tiedonsiirtonopeuden uusine mahdollisuuksineen.

Kysymyksiä nousee esiin heti: Mitä 5g lopulta tarkoittaa minulle arkielämässäni? Kuinka sitä pääsee käyttämään? Pitääkö ostaa uusia laitteita? Entä millä tavalla 5g toimii ja onko se tosiaan vaarallinen, kuten jotkut väittävät?

Kaikkeen tähän saadaan vastaus artikkelin sivuilla niin, että 5g-vallankumous tulee tutuksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".