Käytätkö Chromea? Googlen hallitseva selain on viime vuosikymmenen aikana melkeinpä jyrännyt kilpailijat pois tieltään. Tai kenties luotat Microsoftin Edgeen? Uudestisyntyneestä Windowsselaimesta on hiljattain ilmestynyt uusi ja nykyaikainen versio, joka ottaa tosissaan mittaa valta-asemaa pitävästä Chromesta.

Vai kuulutko siihen vähemmistöön, joka vannoo Firefoxin nimeen? Vankka selain loistaa eritoten lisäosilla ja yksityisyyden suojalla. Olipa selaimesi mikä tahansa, tunnet varmasti ne lukemattomat ongelmat, joita selaimia käyttäessä voi tulla eteen. Otetaan esimerkiksi ilmiö, jonka olet todennäköisesti kokenut itsekin: verkkosivut, jotka eivät lataudu kunnolla. Jopa parhaimmissa selaimissa tulee välillä virheilmoituksia, kun yrität avata verkkosivuston, joka normaalisti toimii moitteettomasti.

Joskus selain lataa suurimman osan sivusta. Pahimmissa tapauksissa näkyvissä on vain suuri tyhjä kenttä, jossa pitäisi olla jotakin sisältöä. Toinen tunnettu selainongelma on se, että aloitussivu tai hakukone alkaa yhtäkkiä elää omaa elämäänsä. Nämä ongelmat johtuvat usein selaimen lisäosista, mutta niiden taustalla voi olla muitakin syitä. Jos olet kerta toisensa jälkeen palauttanut hakukoneen takaisin Googleksi, mutta se vaihtuu silti joksikin muuksi, selaimen korjaukselle on selvästi tarvetta.

Kaikki suositut selaimet voidaan onneksi nollata eli kaikki niiden asetukset voidaan palauttaa alkuperäisiksi. Chromessa nollaaminen tarkoittaa esimerkiksi, että Googlesta tulee jälleen oletushakukone. Nollausta voi verrata selaimen asentamiseen tyhjästä. Se vain tapahtuu paljon, paljon nopeammin.

Kirjanmerkit säilytetään

Nollaus kuulostaa rajulta toimenpiteeltä. Tallennetut salasanat ja kirjanmerkit eivät kuitenkaan häviä sen yhteydessä. Myöskään selainhistoriaan ei kosketa. Siksi selaimen nollaaminen on hyvä ja tehokas keino – paljon parempi kuin uudelleenasennus. Nollauksen jälkeen työtä voi jatkaa nopeasti ilman ongelmia.

Selaimen nollaaminen vaikuttaa seuraaviin seikkoihin:

 • Hakukone vaihtuu takaisin oletushakukoneeksi (eli Bing Edge-selaimessa ja Google Firefoxissa ja Chromessa).

 • Aloitussivu vaihtuu takaisin selaimen tervetuloikkunaksi.

 • Sisältöasetukset nollataan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lupa käyttää kameraa tai lähettää ilmoituksia poistetaan sivuilta, joille olet antanut luvan.

 • Selaimen lisäosat otetaan pois käytöstä (mutta niitä ei hävitetä selaimesta kokonaan).

 • Evästeet poistetaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
 • Tilaajana saat:
 • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
 • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
 • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
 • Uusimmat tuotetestit ja arviot
 • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
 • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".