Usein ajatellaan, että verkkoon on yhteydessä vain selain, jolla nettisivuja selataan – mutta todellisuus on kovin toisenlainen. Välittömästi Windowsin käynnistyessä erilaiset ohjelmat ja järjestelmän omat toiminnot ryhtyvät sekä lähettämään tietoja verkkoon että lataamaan niitä netistä tietokoneeseen.

Aiemmin on ollut käytännössä mahdotonta selvittää, mitkä tietokoneen ohjelmat ja toiminnot hyödyntävät verkkoyhteyttä, mutta Etunurkan uusi GlassWire-ohjelma paljastaa kerralla tietokoneen kaiken verkkoliikenteen. Ohjelma piirtää täsmällisiä pylväsdiagrammeja tietokoneen yhteydenotoista verkkoon, ja eri palkkeja napsauttamalla näkee vielä tarkemmin, mitkä ohjelmat ovat lähettäneet tai ottaneet tietoa vastaan tiettyinä ajankohtina.

Selville saa senkin, minkä verkkopalvelimien kanssa ja milloin ohjelmat ovat vaihtaneet tietoa – eli onko kyseessä kotisivujen lataaminen, ftp-tiedonsiirto vai lähetetty sähköpostiviesti.

GlassWire-ohjelmaa käyttämällä saa hyvän kuvan siitä, mihin kaikkeen nettiyhteyttä käytetään päivän mittaan. Ohjelmalla voi tutkia edeltäneen kuukauden verkkoliikennettä, ja tilastoista näkee nopeasti, milloin pylväät ovat korkeimpia netin vilkkaan käytön merkiksi.

Windowsin päivittäminen lisää usein liikennettä, ja selaimelle kertyy luonnollisesti eniten tiedonsiirtoa, mutta GlassWire saattaa löytää tietokoneelta muitakin ohjelmia, jotka ottavat usein yhteyttä verkkoon. Sitten voikin harkita, pitääkö kyseisten ohjelmien asennus poistaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".