KotiMikron sivuilla on testattu vuosien varrella monenlaisia älykotituotteita – mutta niiden suurin puute on aina ollut se, ettei erilaisia älyvimpaimia voi käyttää keskitetysti yhdessä. Kukaan ei halua käynnistää yhtä sovellusta valojen kytkemiseen, toista musiikin kuuntelemiseksi ja kolmatta rullaverhon laskemiseksi alas.

Länsinaapurin huonekalujätti Ikea ryhtyi myymään jo vuonna 2017 sovelluksilla ohjattavia sähkölaitteita, ja yhtiö laajentaa valikoimaa jatkuvasti. Yhdellä järjestelmällä voi ohjata jo nyt valoja, verhoja, äänentoistoa ja pistorasioita, ja se on toki monin verroin helpompaa kuin eri järjestelmien käyttäminen. Ikea on myös tuttu selkeistä käyttöohjeistaan, ja niistä on paljon iloa älykodin laitteistoa asentaessa ja käyttäessä, sillä erilaisia vimpaimia asentaessa voi muuten mennä sormi suuhun.

Hintatasokin on jonkin verran kilpailijoita huokeampi. Ikean kahden energiansäästölampun, reitittimeen kytkettävän ohjauslaitteen ja kaukosäätimen aloituspakkaus maksaa noin 70 euroa, kun taas suosituin verrokki Philips Hue on kymmenen euroa kalliimpi. Philips ei myöskään tarjoa älyverhoja, joten niitä täytyisi joka tapauksessa ohjata erillisellä sovelluksella.

Siksi hankimme tämän artikkelin laitteet testattaviksi juuri Ikealta, ja jätimme Philipsin, Luxaflexin, Osramin, Sonoksen ja muiden valmistajien tuotteet tällä erää kokeilematta.

Yhtenäinen järjestelmä tulee edullisemmaksi, mutta sekin täytyy testata huolellisesti ennen suosittelemista. Ikean vaiheittaiset huonekalujen kokoamisohjeet ovat jo monille tuttuja, ja myös yhtiön älykotisovellus on suomenkielinen ja selkeä. Artikkelista käy silti ilmi, ettei laitteiden asentaminen välttämättä suju kuin vettä valaen.

Ikean Trådfri-laitteet ovat yllättävän laadukkaita. Viimeistely ja materiaalit eivät ole aivan Philips Huen tasoa, mutta omille rahoille saa silti hyvin vastinetta. Ikean noin 70 euron hintainen aloitussetti on kuin kivijalka, jonka päälle voi ryhtyä kokoamaan mielensä mukaista älykotia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".