Microsoft ilmoitti vuonna 2015, että Windows 10 tulisi olemaan suositun käyttöjärjestelmän viimeisin versio – ainakin perinteiseen tapaan numeroituna.

Kokonaan uusien käyttöjärjestelmien sijaan Microsoft haluaa päivittää maailman Windows-tietokoneita automaattisesti niin, että kaikilla olisi aina käytössä järjestelmän tuorein versio.

Suunnitelmasta on pidetty kiinni jo viisi vuotta: uusimman Windowsin nimi on yhä 10, mutta se ei ole enää sama Windows 10 -järjestelmä, joka julkaistiin vuonna 2015.

Syynä on se, että Microsoft julkaisee puolen vuoden välein laajan ominaisuuspäivityksen Windows 10:een – ja päivitysten myötä Windows on muuttunut. Toimintoja ja ohjelmia on poistettu, ja tilalle on tuotu uusia ominaisuuksia. Ohjauspaneelin kaltaisia tuttuja työkaluja on korvattu uudella asetusvalikolla, ja perinteisiä Windowsin apuohjelmia on päivitetty ja paranneltu uusilla toiminnoilla. Joitakin oletusohjelmia on myös muunnettu sovelluksiksi, jotka joko saa automaattisesti järjestelmän mukana tai sitten ne ladataan Microsoft Store -sovelluskaupasta.

Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa: on harmi menettää Windows Movie Makerin tai Windows Live Mailin kaltaisia käyttökelpoisia ohjelmia, jotka on korvattu heikommilla vastineilla, mutta kokonaan uudet työkalut ja entisten päivittäminen antavat käyttöön täysin uusia toimintoja.

Kehuttuihin uudistuksiin kuuluu uusi aloitusvalikko, jota on korjailtu selvästi aiempia Windows-versioita kätevämmäksi. Sama pätee myös uudistettuun leikepöytään, jota käyttämällä voi tallentaa ja lisäillä useita erilaisia tekstejä tai muita leikkeitä – eikä siis enää vain viimeisintä kopioitua kohtaa.

Näihin kahteen ja kuuteen muuhun uudistukseen perehdytään oheisessa artikkelissa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".