Tietokoneen Windows-käyttöjärjestelmä sisältää satoja asetuksia, joita voit käyttää ja muuttaa itse. Tässä Windows eroaa merkittävästi muista henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmistä, ja tästä syystä yksikään Windows-tietokone ei ole täysin samanlainen toisen Windows-koneen kanssa kaikilta ominasuuksiltaan.

Joustava järjestelmä

Kun hankit upouuden tietokoneen, asennat Windowsin tyhjästä tai päivität järjestelmän, tulee sen mukana oletuskokoonpano. Ne ovat asetuksia, joita Microsoft pitää järkevinä ja jotka riittävät suurimmalle osalle käyttäjistä. Kaiken kaikkiaan yhtiö on valinnut mielekkäitä ja toimivia asetuksia, mutta aina ne eivät mielestäni osu täysin kohdilleen. En puhu katastrofaalisista virheistä, jotka aiheuttavat järjestelmän kaatumisen, vaan valinnoista, jotka yksinkertaisesti asettavat meidät kömpelöön tilanteeseen käyttöjärjestelmän käyttäjinä.

Piilotetut työkalut

Erityisen räikeä esimerkki virheellisestä konfiguraatiosta – joka on nyt onneksi korjattu – oli Järjestelmän palautus -työkalu, joka oli alun perin kytketty pois päältä muutama vuosi sitten. Windows-käyttäjänä sen kytkeminen päälle vaati pitkän kiertotien mutkineen ennen kuin tärkeiden palautuspisteiden luominen onnistui. Tässä asetelmassa oli riskinä, että et koskaan päässyt käyttämään työkalua, koska jäit matkan varrella jumiin. Tällöin menetit mahdollisuuden pelastaa tietokoneesi hätätilanteessa.

Samanlaisia ongelmakohtia on myös nykyisessä Windows-järjestelmässä. Yksi käsittämättömimmistä puutteista on se, että Microsoft on kytkenyt laajennetun leikepöydän oletusarvoisesti pois päältä Windows 10:ssä ja 11:ssä. Johtuuko se siitä, että he luulevat meidän haluavan käyttöömme mieluummin vain yhden leikepöydän, kun liitämme tekstiä tai grafiikkaa Wordissa? Sen sijaan, että voisimme valita useiden leikkeiden välillä? Vastaus on luultavasti ei. Tosiasia kuitenkin on, että monet tietokoneen käyttäjät eivät koskaan käytä tätä loistavaa työkalua, koska he eivät tiedä sen olemassaolosta.

Tässä artikkelissa kerromme leikepöydän lisäksi seitsemästä muusta asetuksesta, jotka Microsoft on mielestämme määrittänyt väärin. Kuten aina kyseessä on makuasia, ja ehdotuksiamme asetusten korjaamiseksi on pidettävä vain omiin kokemuksiimme perustuvina suosituksina. Huomaa, että osa ehdotuksistamme toimii vain Windows 10:ssä tai 11:ssä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".