Windowsia pitkään käyttäneet ovat vähintäänkin kuulleet vikasietotilasta, ellei sitä ole jo käytettykin. Se juontaa juurensa jo Windows 95:een, mutta jostain kumman syystä toiminto on piilotettu Windows 10:ssä taka-alalle. Työkalu on silti yhä erittäin käyttökelpoinen ja usein ainoa keino, jolla voi korjata Windows 10:n kaatavat virheet niin, ettei koko järjestelmää tarvitsisi asentaa uudelleen täysin puhtaalta pöydältä aloittaen.

Windowsia vikasietotilaan käynnistäessä ladataan vain välttämättömät laiteohjaimet, ohjelmat ja toiminnot, joilla Windowsin ylipäätään saa käyntiin. Omia ohjelmia tai lisälaitteita ei käynnistetä, sillä siten vältetään tilanne, jossa jokin asennettu ohjelma, virus tai viallinen laiteohjain estää Windowsin käynnistämisen – tai kone kaatuu, kun sillä yritetään tehdä vaikkapa virustarkistus.

Windows 10:n julkaisun aikoihin tietokoneiden bios-käynnistysjärjestelmää oltiin vaihtamassa uudempaan ja monipuolisempaan uefi-järjestelmään, joka vauhdittaa koneen käynnistämistä merkittävästi hyppäämällä tiettyjen laitteiston käynnistysrutiinien ja perustestien yli. Microsoft esitteli Windows 10:ssä pikakäynnistyksen, jolla Windows saatiin käyttöön nopeammin. Harmi kyllä silloin menetettiin tavallinen vikasietotilan käynnistystapa eli F8-näppäimen painaminen heti käynnistyksen alkaessa.

Vikasietotilaan voi onneksi siirtyä muillakin tavoilla, ja ne esitellään tässä artikkelissa. Suosittelemme helpoimman menetelmän kokeilemista ensin. Ellei se onnistu, niin voit jatkaa lukemista ja turvautua vielä järeämpiin keinoihin. Kun Windows 10:n vikasietotilan lopulta saa käyttöön, niin siinä pääsee korjaamaan ongelmia, jotka haittaavat Windowsin käynnistymistä – ja usein niksiksi kelpaa vain tietyn laiteohjaimen päivittäminen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".