Applen iPhonea tai sitten Android-järjestelmän älypuhelimia käyttäneet ovat varmasti huomanneet, kuinka näytön ala- tai yläreunasta saa sormella vetämällä esiin monenmoisia näppäriä pikakuvakkeita sekä ilmoituksia sovellusten toiminnasta. Sama pätee myös Windows 10 -tietokoneisiin, sillä niissäkin pääsee pikaisesti käsiksi ilmoituksiin ja sovellusten ja asetusten oikoteihin suoraan työpöydältä.

Microsoft nimittää pikakuvakkeiden kokoelmaa Toimintokeskukseksi, ja sen oikoteihin pääsee käsiksi Windows 10:n työpöydän oikean alakulman pienellä painikkeella.

Puhekuplan kaltaisen kuvakkeen napsauttaminen avaa silmien eteen älypuhelimista tutun näkymän: ikkunan yläreunaan on kerätty Windowsin sekä muiden ohjelmien ilmoituksia – vaikkapa ehdotus tuoreesta Windows 10:n päivityksestä tai sitten kehotus tarkistaa Windowsin tietoturva-asetukset.

Niitäkin kiinnostavampia ovat ne pikakuvakkeet, joita on koottu ikkunan alareunaan. Siellä kun pääsee käsiksi lukuisiin kuvakkeisiin, joilla voi ottaa käyttöön tai sammuttaa monia tietokoneen tärkeitä toimintoja – kuten langattoman verkkoyhteyden, näytön yövalaistuksen, sijaintitiedot ja bluetoothin.

Nopeammin ja helpommin

Enää ei siis tarvitse penkoa Windows 10:n vaivalloista asetusvalikkoa pohjia myöten tai tutkia pitkään Ohjauspaneelia, joka ei ole kaikilta osin kovin looginen kokonaisuus. Toimintokeskuksessa pääsee nopeasti käsiksi oleellisiin asetuksiin, kuten vaikkapa uusia laitteita tietokoneeseen kytkiessä tai työpöydän sisältöä kahdelle eri näytölle jakaessa.

Toimintokeskuksessa on yleensä yhtaikaa näkyvillä 12–16 eri toimintoa ja asetusta sen mukaan, millainen tietokone on kyseessä. Mahdollinen bluetooth-yhteys ja kannettavan akku saavat omat pikakuvakkeensa, jos koneessa on sellaiset. Toisen tietokoneen kohdalla niitä ei näytetä ehkä ollenkaan – samaan tapaan kuin ne pysyvät piilossa myös Ohjauspaneelia käyttäessä, ellei omassa tietokoneessa satu olemaan juuri kyseisiä ominaisuuksia.

Joskus tietokoneen valmistaja haluaa käyttää siinä aivan omia toimintojaan, jotka nekin näkyvät sitten erillisinä kuvakkeina Toimintokeskuksessa. Kyseessä voi olla esimerkiksi kannettavan tietokoneen erityinen virransäästöasetus, jota valmistaja haluaa suositella käyttäjälle mahdollisimman pitkän akunkeston varmistamiseksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".