Microsoft on tehnyt koko koneen palauttamisesta tehdasasetuksiin paljon entistä helpompaa. Kevään 2020 Windows 10-päivityksessä esiteltiin työkalu, jolla voi ladata kokonaisen uuden Windows-version nykyistä Windowsia käyttämällä. Siten järjestelmän voi asentaa uudelleen niin, että kone toimii taas temppuilematta.

Windowsin nollaamiseen kokonaan voi olla useita syitä. Yleisin niistä on silti se, että tietokoneen ongelmat paisuvat ajan myötä ylitsepääsemättömiksi. Neljän–viiden vuoden ikäisessä tietokoneessa voi olla jo monenmoisia pulmia. Ne eivät välttämättä estä tietokoneen käyttämistä kokonaan, mutta voivat olla silti niin ikäviä, että konetta on ärsyttävää käyttää päivittäin. Joskus tietokone myös vain hidastuu hidastumistaan.

Hidas toiminta on yleensä seurausta siitä, että laitteelle asennetaan lisää ohjelmia. Kiintolevy täytyy tiedostoista ja rekisteritietokanta samalla asetuksista. Paria vuotta vanhemman koneen kohdalla pieni siivousurakka ei enää riitä. Tietokoneen saamiseksi takaisin jouhevampaan kuntoon tarvitaan järeämpiä toimenpiteitä.

Tietokoneen nollaamiseen voi olla vielä kolmaskin syy: jos se halutaan myydä tai lahjoittaa tai lainata pidemmäksi aikaa. Silloin uusi omistaja saa puhtaan Windowsin ilman entisen omistajan tiedostoja ja ohjelmia.

Kolmivaiheinen operaatio

Tässä artikkelissa oletetaan, että konetta käytetään nollaamisen jälkeen itse. Operaatio on kolmivaiheinen: Ensin tietokonetta valmistellaan. Sitten järjestelmä palautetaan tehdasasetuksiin. Lopuksi omat tiedostot sekä ohjelmat ja asetukset täytyy vielä palauttaa käyttöön.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".