Oletko huomannut, kuinka iltaisin puhelinta käyttävien ihmisten poski heijastaa näytön sinertävää valoa? Tai ovatko omatkin silmät joskus sokaistuneet hetkeksi, kun istut kirkkaan näytön eteen myöhään illalla?

Sekä tietokoneen että puhelimen näytön valo on lähes aina sinertävää ja kylmää. Siitä ei ole mitään harmia päivänvalossa, sillä näytön valon halutaankin muistuttavan auringonvaloa – eli juuri sellaista, johon silmät ovat tottuneet. Hankalaksi kylmä valo käy vasta, kun sitä heijastuu silmiin illalla tai keskellä yötä. Silloin olisi hyvä suosia kellertävää värisävyä, joka ei kuormita liikaa silmiä.

Näyttöjen, tietokoneiden ja puhelimien valmistajat ovat kiinnittäneet viime vuosina erityisen paljon huomiota näyttöjen valoon. Näyttöjen ääressä vietetään yhä enemmän aikaa, joten valon vaikutuksesta terveyteen ollaan enemmän kiinnostuneita.

Ilmeisin esimerkki it-alan jättiläisten kiinnostuksesta on sovellusten tumman tilan asetukset: Useimpien älypuhelimien näytön voi asettaa himmeämpään tilaan, jolloin näytön taustaväri on musta. Samaa tekniikkaa käytetään sellaisissa sovelluksissa ja selainten lisäosissa, joiden taustaväri on musta ja teksti vaaleaa, jolloin silmät eivät rasitu niin pahasti.

Tässä oppaassa keskitytään kuitenkin siihen, kuinka käyttäjä voi itse mukauttaa näytön valoa ajankohdan mukaan. Siitä on nimittäin asiantuntijoiden mukaan enemmän iloa kuin tummasta taustasta. Windowsissa ei ole valmiina toimintoa näytön valon automaattiseen säätämiseen, joten Etunurkassa on tarkoitukseen tarjolla ohjelma nimeltä F.lux. Artikkeli neuvoo myös, millaisiksi oman iPhonen tai Android-älypuhelimen näyttöasetukset kannattaa säätää.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".