Sukututkimus tarkoitti ennen samaa kuin lukemattomien tuntien viettämistä lukusaleissa ja arkistoissa etsimässä tietoa edesmenneistä sukulaisista. Kun oikea aineisto suurista arkistokokoelmista oli vihdoin löytynyt, se järjestettiin itse suunnitelluksi sukupuuksi – ja tiedot saattoivat päätyä sukua käsitteleväksi kirjaksi. Analoginen sukututkimus kuuluu kuitenkin menneisyyteen, sillä nyt tutkimusta on käytännössä mahdollista tehdä myös tietokoneella.

Melkoinen osa työstä voidaan jopa tehdä suoraan kotitoimistosta käsin, joten sinun ei tarvitse matkustaa ympäri maata ja tutkia pölyisiä asiakirjoja ja mikrofilmejä tutustuaksesi paremmin sukusi historiaan. Sukututkimus on kuitenkin edelleen vaativaa ja aikaa vievää työtä, mutta siitä huolimatta työn aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Kirkonkirjat, väestölaskennat ja vastaavat asiakirjat on digitoitu, ja ne ovat yleensä saatavilla ilmaiseksi eri verkkosivustoilla.

Verkkosivustoilla voit etsiä rekisteröityjä tietoja sukulaisistasi, mikä helpottaa huomattavasti tarvitsemiesi tietojen löytämistä. Sukututkimusta voi siis tehdä suoraan omalta tietokoneelta, ja tässä uudessa artikkelisarjassa KotiMikro tarjoaa sinulle valmiudet menestyä sukututkijana. Neljässä osassa saat käyttöösi kaikki työkalut, joita tarvitset sukuhistoriasi tutkimiseen verkossa, ja samalla järjestät kaikki tiedot tietokoneellasi ilmaisella sukututkimusohjelmalla.

Hyvät ilmaistyökalut

Sukututkimusta varten on olemassa useita hyödyllisiä ohjelmia, mutta useimmat hyvät ohjelmat ovat maksullisia. Sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa hyvästä sukututkimusohjelmasta. Voit ladata Etunurkasta tässä artikkelisarjassa käytettävän Gramps-ohjelman, jaopastamme sen käytössä vaihe vaiheelta. Gramps helpottaa tietojen järjestämistä yksityiskohtaisiksi taulukoiksi ja sukupuiksi. Laadit vain sukuluettelon, jonka pohjalta voit työskennellä – ja saat käyttöösi monia tapoja sukusi järjestämiseen.

Voit lisätä jokaisen sukututkimuksesi henkilön kohdalle runsaasti lisätietoja, kuten syntymäajan, syntymäpaikan, osoitteet, ammatin ja kuolinpäivän. Jos sukupuuta halutaan laajentaa, se voidaan tehdä esimerkiksi lisäämällä sukulaiselle sisaruksia, vanhempia tai lapsia. Sukupuuhun voidaan jopa lisätä yksi tai useampi valokuva jokaisesta henkilöstä, jos saat sellaisia hankittua.

Gramps tallentaa työsi automaattisesti, ja kun saat sen valmiiksi, voit tulostaa työn PDF-muotoisena asiakirjana, joka on samalla sukukirja, jonka voit jakaa perheellesi. Jos olet jo tehnyt osia sukututkimuksesta toisessa ohjelmassa, voit tuoda aiemmin tekemäsi työn Gramps-ohjelmaan Grampsin sisältämällä toiminnolla. Tämä tarkoittaa, että tuntikausia työstämäsi sukutiedot voidaan siirtää sujuvasti Grampsiin, jossa niiden käsittelyä voidaan jatkaa helposti entiseen tapaan.

Ohjelma on nopea asentaa, eikä sen käyttö ole lainkaan vaikeaa. Gramps on siitä huolimatta kattava ohjelma, ja sen monet ominaisuudet ja vaihtoehdot voivat näyttää ensisilmäyksellä hieman hankalilta. Siksi näytämme sinulle, miten pääset näppärästi alkuun ohjelman käytössä, jotta voit käyttää sitä digitaalisen sukututkimuksen keskeisenä työkaluna ja apuvälineenä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".