Puhelimesi tietää, missä olet liikkunut päivän aikana, ja se tuntee kaikki ystäväsi. Puhelin tietää, missä olet surffannut, ja on perillä niin kiinnostuksesi kohteista kuin taloudellisesta tilanteestasikin. Siksi ei olekaan mikään miellyttävä ajatus, että joku ulkopuolinen saattaa päästä käsiksi kaikkiin puhelimessa oleviin tietoihin.

Tietoturvaongelma koskee eniten Android-puhelimia, joiden käyttöjärjestelmä on huomattavasti avoimempi kuin Applen iOS-järjestelmä.

Testiin valittiin kuusi Android-laitteille tarkoitettua tietoturvasovellusta. Niiden on tarkoitus suojella käyttäjän tietoja haitallisilta sovelluksilta, joita saattaa saada laitteen sovelluskaupan kautta, vaikka siellä olevat sovellukset on periaatteessa tarkistettu. Lisäksi Androidille voi ladata sovelluksia myös muualta kuin Googlen sovelluskaupasta, vaikka sitä ei pitäisikään tehdä.

Kaikki testatut turvasovellukset osaavat tarkistaa sovelluksen, jota käyttäjä on lataamassa puhelimeensa, ja tutkat pysäyttävät haitallisen sovelluksen, ennen kuin se ehtii asentua ja tehdä vahinkoa. Useista tietoturvasovelluksista on saatavana myös ilmainen versio, mutta sen toiminnot ovat maksullista versiota rajallisemmat. Ilmaisversio ei esimerkiksi yleensä lennossa tarkista ladattavaa sovellusta, vaan laite pitää tarkistaa manuaalisesti.

Sovelluksia testattiin yhteistyössä saksalaisen AV-Test-testilaboratorion kanssa, joka on erikoistunut testaamaan Android-tietoturvaratkaisuja.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".