Kuulutko niihin, jotka eivät murehti haittaohjelmia tai muita tietoturvariskejä, sillä olet kuullut iPhonen olevan paljon Android-laitteita turvallisempi? Silloin asia kannattaa miettiä kokonaan uudelleen. Applen iOS on toki hyvin suunniteltu käyttöjärjestelmä, joka osaa torjua yleisimmät uhkakuvat. Se ei kuitenkaan ole tietoturvaltaan täysin aukoton.

17 haitallista sovellusta

Viimeksi viime syksynä kävi niin, että peräti 17 haittaohjelmilla ryyditettyä sovellusta pääsi mukaan Applen App Storeen, joka tunnetaan muutoin varsin tarkasta karsinnastaan ennen sovellusten hyväksymistä. 17 sovelluksella oli monenlaisia käyttötarkoituksia, ja joukossa oli niin tiedostonhallintasovellus, jooga-avustaja kuin radiosovellus. Yhteistä kaikille 17 sovellukselle oli se, että niihin oli ujutettu haittaohjelma, joka toimi järjestelmän taustalla niin, ettei käyttäjä huomannut mitään.

Sovellus availi kaikessa hiljaisuudessa nettisivuja sekä niiden linkkejä, jotta saastuneesta iPhonesta saatiin ohjattua liikennettä tietylle nettisivulle tai mainokseen. Verkkorikolliset saivat sitten palkkion mainosten näyttämisestä. Tietoturvayhtiö huomasi juonen ja varoitti Applea, joka poisti sovellukset.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".