Chromebook muistuttaa ensinäkemältä aivan tavallista kannettavaa tietokonetta, mutta kannessa on pieni Chromebook-logo. Pinnan alla on kuitenkin jotain aivan muuta. Chromebookit ovat Googlen vaihtoehto Windows- tietokoneille. Sen lisäksi, että ne ovat pieniä, nopeita ja edullisia, niissä on aivan erityinen käyttöjärjestelmä.

Chromebookeissa ei nimittäin ole Windowsia. Sen sijaan käyttöjärjestelmä on nimeltään Chrome OS, joka perustuu Googlen Google Chrome -selaimeen. Se tarkoittaa, että tarvitaan Internet- yhteys ja Google-tili, ennen kuin Chromebookista on iloa. Kun olet kirjautunut sisään, saat käyttöösi Chrome OS -käyttöjärjestelmän, joka tarjoaa toisenlaisia ominaisuuksia Windowsiin verrattuna.

Toisaalta se asettaa myös tiettyjä rajoituksia tietokoneen käytölle. Et voi esimerkiksi asentaa ja käyttää KotiMikron Etunurkan ohjelmia, koska ne on tarkoitettu Windows- tietokoneille. Chromebookit on sen sijaan suunniteltu toimimaan Android-sovellusten ja verkkopalveluiden kanssa.

Toimii sovelluksilla

Chromebookin ohjelmat ovat siis Android-sovelluksia, joita käytetään käyttöjärjestelmän sisäisen Google Play Kaupan kautta. Voit valita lukemattomista sovelluksista, joista suurin osa toimii tietokoneella hyvin, joten voit muokata Chromebookia tarpeidesi mukaan. Voit esimerkiksi tehdä Chromebookista suoratoistolaitteen lataamalla suoratoistosovelluksia ja luomalla niille pikakuvakkeet Chrome OS -käyttöjärjestelmässä.

Voit muuntaa sen kirjoituskoneeksi valitsemalla tekstinkäsittelyyn sopivia sovelluksia. Osa sovelluksista toimii parhaiten tai vain silloin, kun tietokone on yhdistetty verkkoon. Ne toimivat vielä paremmin, jos olet kirjautunut Google- tilille. Voit käyttää tietokonetta kirjautumalla sisään vieraana ja käyttämättä Google-tiliä, mutta et voi ladata sovelluksia, koska se vaatii kirjautumisen Google Play Kauppaan.

Ilman sovelluksia Chromebook ei kuitenkaan ole erityisen hyödyllinen, koska käyttöjärjestelmässä ei ole sisäänrakennettuja ohjelmia, kuten tavallisessa Windows-tietokoneessa. Siksi kannattaa luoda ilmainen Google-tili, jos sinulla ei vielä ole sellaista.

Edullinen ja hyvä

Aluksi Chromebookeja käyttivät eniten opiskelijat, sillä tietokoneet ovat edullisia, nopeita käynnistää, helppokäyttöisiä ja yhteensopivia Googlen ilmaisen toimisto-ohjelmapaketin kanssa. Chromebookien suosio on kasvanut ajan myötä muiden tietokoneiden käyttäjien keskuudessa, mikä johtuu etenkin Google-tietokoneiden suuresta edusta: hinnasta.

Löydät ai van varmasti ja vaivattomasti Chromebookeja samaan (kalliiseen) hintaan kuin Windows-tietokoneita, mutta hyvän Chromebookin voi saada parilla sadalla eurolla. Sillä saat myös varsin tehokkaan koneen, sillä saatavana on edullisia Chromebookeja, joissa voidaan käyttää ongelmitta Google Play Kaupan sovelluksia, ja ne sopivat sekä suoratoistoon että tekstinkäsittelyyn.

Chromebookit soveltuvat parhaiten tavalliseen toimistokäyttöön, eivät pelien pelaamiseen tai suuriin videoprojekteihin. Kuten jo aiemmin todettu, Googlen tietokoneet käynnistyvät nopeasti, koska niiden ei tarvitse ladata ohjaimia ja asetuksia käynnistettäessä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Chromebookit tarjoavat vähemmän mahdollisuuksia kuin Windows-tietokone monine asetuksineen.

Siksi Chromebook korvaa harvoin Windows-tietokoneen kokonaan. Se voi kuitenkin toimia hintansa arvoisena lisälaitteena, joka tablettia parempi mutta vähemmän tehokas kuin Windows-tietokone.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".