Minulla on seitsemän vuotta vanha HP:n kannettava, jota käytän varakoneena. Se ei maksanut aikoinaan kovin paljoa, mutta se on toiminut hienosti.

Yksi asia siinä kuitenkin askarruttaa. Vanhan tietokoneen suurin heikkous on hidas käynnistyminen. Kärsivällisyyteni joutuu koetukselle, sillä tietokoneen saaminen käyttökuntoon kestää kauan.

Siksi käytän tätä vanhaa tietokonetta vain hätätilanteessa. Kun viimein käynnistän sen, työpöydän tuleminen näkyviin kestää ja kestää. Kun tietokone on lopulta käyttövalmis, se toimii melko ripeästi. Sitä voi käyttää mainiosti esimerkiksi verkkosivuilla surffaamiseen ja videoiden katseluun.

En kuitenkaan käytä konetta usein, koska en jaksa odottaa sen käynnistymistä. Tehokas ratkaisu olisi epäilemättä asentaa uusi SSD-asema tai lisämuisti, mutta ongelma voidaan ratkaista täysin ilmaiseksi – ja vieläpä helposti.

Yllättäviä ratkaisuja

Selvitin tätä artikkelia varten, miten tietokone saadaan käynnistymään nopeammin. Olin jo kuullut paljon hyviä neuvoja, ja sain niitä lisää myös kollegoiltani toimituksesta. Lisäksi etsin verkosta erilaisia ehdotuksia, joita ei yleensä tule ajatelleeksi, kun Windows halutaan käynnistää nopeammin.

En ollut etukäteen perillä siitä, olisiko niistä hyötyä. Mittausteni mukaan vanhan tietokoneen käynnistyminen kesti 2 minuuttia ja 38 sekuntia. Selvitettyäni tämän toteutin muutokset yksi toisensa jälkeen ja mittasin käynnistymiseen kuluvan ajan aina muutoksen jälkeen, jotta sain selville muutosten vaikutuksen käynnistymiseen.

Läheskään kaikki vinkit eivät nopeuttaneet tietokoneeni käynnistymistä. Syynä lienee se, että tulokset vaihtelevat tietokonekohtaisesti. Tietyt kokeilemani vinkit jopa hidastivat käynnistymistä. Esimerkiksi niin sanottu levyn siivoaminen hidasti käynnistymistä 20 sekuntia!

Sitä emme siis voi suositella, jos tietokoneen haluaa käynnistyvän nopeammin. Toinen vanha tuttu toimenpide, eli tietokoneen kiintolevyn eheyttäminen, ei vaikuttanut käynnistymiseen kuluvaan aikaan mitenkään, vaikka teoriassa sen pitäisi nopeuttaa vanhempien tietokoneiden käynnistymistä.

Esittelen seuraavilla sivuilla perusteellisesti kahdeksan erilaista parannustoimenpidettä. Jokaisen toimenpiteen jälkeen kerrotaan, paljonko aikaa säästyi sekunneissa. Voit siis seurata, miten 2 minuuttia ja 38 sekuntia kestänyt käynnistymisaika lyheni yhteen minuuttiin ja kolmeen sekuntiin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".