Onko perinteisessä tietokoneviruksessa mitään hyvää? Siis viruksessa, joka saa tietokoneen näytön välkkymään ja uhkaa kaikenlaisilla hirveyksillä? Jos on joskus kokenut virushyökkäyksen, vastaa kysymykseen varmasti painokkaasti EI. Mutta perinteisellä viruksella on sentään yksi etu: kun se on päässyt koneeseen, sitä ei voi olla huomaamatta.

Paljon kavalampia ovat sellaiset haittaohjelmat, joiden olemassaoloa ei välttämättä huomaa lainkaan. Tästä syytä rikolliset ovat ryhtyneet hyödyntämään niitä. Kun tällainen murtautuja ujuttaa haittaohjelmansa huomaamatta tietokoneeseen, se voi piileskellä taustalla pitkäänkin sopivaa tilaisuutta odottamassa. Itse asiassa tietokoneesi voi olla tälläkin hetkellä jonkin haittaohjelman saastuttama, vaikka et ole tullut sitä ajatelleeksi.

Siinä missä virushyökkäys on näkyvä, muut haittaohjelmat jäävät usein huomaamatta. Täysin näkymättömiä ne eivät kuitenkaan ole. Useimmat jättävät jälkiä, joita voi etsiä. Tässä artikkelissa neuvotaan, miten tietokone tarkistetaan perusteellisesti ja kerrotaan, millaiset oireet ovat merkki siitä, että tietokone on jonkin haittaohjelman saastuttama. Tarkistuksessa on 11 vaihetta. Jos vastaat yhteenkin kysymyksistä myöntävästi, on syytä suorittaa tietokoneen perusteellinen tarkistus, jotta voit poistaa haittaohjelmat.

Artikkelin kahdella viimeisellä sivulla esitellään kaksi Etunurkasta ladattavaa ohjelmaa, joiden avulla voit antaa kutsumattomille vieraille lähtöpassit.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".