Kädet alkavat helposti hiota virustorjuntaohjelman hälyttäessä – ja se on ymmärrettävää. Kukapa haluaisi jättää virustorjunnan varoitukset huomiotta, sillä kannattaisiko silloin edes asentaa koneeseen koko ohjelmaa... Viruksista varoittavat ohjelmat eivät kuitenkaan ole erehtymättömiä.

Ohjelma saattaa varoittaa turhaan, vaikka verkosta ladattu tiedosto olisi peräisin täysin luotettavasta lähteestä eikä sisällä mitään virusta. Toimitukseen tihkuu silloin tällöin tietoa käyttäjistä, jotka ovat hämmentyneet virustorjunnan estäessä sellaisen ohjelman, jota tässä lehdessä on suositeltu. ”Mihin nyt pitäisi oikein luottaa?” saattaa hätääntynyt lukija kysyä meiltä. Tällöin täytyy ymmärtää, että virustorjuntaohjelma puuttuu peliin kahdessa tapauksessa: silloin, kun ohjelma on varma siitä, että se on havainnut viruksen. Virustorjuntaohjelma tutkii tunnettujen virusten tietokantaa. Sellaisen osuessa kohdalle virustorjunta iskee armotta.

Voiko tiedosto olla turvallinen? Joskus virustorjuntaohjelma ei ole aivan varma asiastaan, sillä jokin tavallinen tiedosto voi muistuttaa virusta. Niitä kutsutaan viruksen kaltaisiksi tiedostoiksi. Mikäli virustorjunta ilmoittaa löytäneensä tiedoston, joka on “generic virus” eli viruksen kaltainen, niin se on usein väärä hälytys. Juuri näiden väärien hälytysten kohdalla virustorjuntaan ei voi luottaa sokeasti. Mieti sen sijaan hetki, mistä tiedosto on peräisin. Joltakin epämääräiseltä sivulta ladatun tiedoston kohdalla on syytä kuunnella virustorjunnan varoituksia – mutta jos tiedosto on ladattu Etunurkasta, niin huoleen ei ole syytä. Etunurkasta ladattavat tiedostot on tarkistettu huolellisesti, joten ne ovat turvallisia. Mikä sitten neuvoksi, jos pitäisi ladata tiedosto, jonka tiedät turvalliseksi mutta jonka virustorjunta silti estää? Ratkaisuksi jää ainoastaan virustorjunnan poistaminen käytöstä lataamisen ajaksi. Ohjelma täytyy toki muistaa ottaa uudelleen käyttöön! Pian selviää, kuinka menetellä kolmen suositun virustorjunnan kanssa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".