”Voit olla vainoharhainen, mutta joku voi silti seurata tekemisiäsi.” Digiajan sananlasku on ikävä kyllä totta kaikille tietokoneen omistajille. Vainoharhaiseksi päätymistä kannattaa välttää, mutta omasta tietokoneesta on silti syytä pitää huolta. Tietokoneen pahin uhka ei ole enää nykyään tavanomainen virus, joka kaataa koko koneen kerralla.

Paljon pahempaan pulaan joutuu, jos joku ulkopuolinen pääsee käsiksi yksityisiin tietoihin. Verkkorikolliset ovat kehittäneet siihen tarkoitukseen urkintaohjelmia. Kyseessä on haittaohjelmien erityisen ikävä versio, jonka tarkoitus on vain piiloutua tietokoneeseen tai kännykkään urkkimaan tietoa.

Urkintaan käytetään räätälöityjä työkaluja. Esimerkkejä ovat näppäinten painalluksia tarkkaileva näppäinvakooja, verkkokameran kaappaamisen tehty sovellus sekä ohjelmat, jotka ottavat salaa ruutukaappauksia.

Urkintaohjelmia täytyy torjua kahdella eri tavalla: niitä täytyy etsiä itse koneesta, mutta samalla pitäisi estää vastaavat tapaukset ennalta. Ensin täytyy siis tarkistaa, ettei koneessa ole nyt urkintaohjelmaa – ja sitten varmistetaan, ettei sellainen livahda koneeseen myöhemminkään.

Artikkelin vinkkien noudattamisen ohella tietokoneessa täytyy olla toimiva virustorjuntaohjelma. Etunurkasta voi ladata reaaliaikaisen suojan tarjoavan Panda Free Antivirus -ohjelman. Urkkijat voivat iskeä myös kännyköihin ja varsinkin Android-laitteisiin. Siksi artikkelissa on tietoturvaohjeita sekä tietokoneille että kännyköille. Jokaisen aukeaman alalaidassa kerrotaan, kuinka kännykän saa suojattua erilaisilta verkkohyökkäyksiltä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".