”Hyvää päivää – olen murtautunut käyttäjätilillesi ja kaapannut verkkokamerasi käyttööni. Olen kuvannut näyttöäsi ja sinua, kun olet vieraillut pornoa sisältävillä sivuilla.”

Tällainen viesti säikäyttäisi kenet tahansa, ja yhä useammat saavat sellaisia nykyisin sähköpostiinsa. Ilmiö on saanut englanninkielisen nimityksen ”sextortion” – seksikiristys – koska rikolliset yrittävät kiristää rahaa väittämällä, että uhri on kuvattu epämääräisissä puuhissa tietokoneensa ääressä. Sextortion on kuitenkin vain yksi tietokoneen käyttäjää uhkaavista kiristystavoista.

Kiristysohjelmat saattavat lukita tietokoneen tiedostoja tai kokonaisia kansioita vahvalla salauksella niin, että niihin pääsee – toivon mukaan – käsiksi vain maksamalla lunnassumman verkkorikollisille. Kiristys ei uhkaa vain tietokoneiden käyttäjiä, sillä verkkorikolliset osaavat iskeä myös älypuhelimiin.

Kerromme, kuinka voit suojata omat tiedostot ja omat verkkolaitteet mahdollisimman tehokkaasti kiristysyrityksiltä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".