Vahva salasana on tärkeä suojakeino, jolla oma käyttäjätili ja yksityiset tiedot pidetään turvassa. Tämä lienee jo kaikille tuttua.

Joskus ennen tuli valittua lyhyt ja helppo salasana, jotta se olisi helppo muistaa – tai sitten samaa vahvaa salasanaa käytettiin useissa paikoissa. Sellaiseen ei onneksi tarvitse enää sortua. LastPassin kaltaiset salasanasovellukset pitävät huipputurvallisenkin salasanan muistissa ja vieläpä lisäävät sen automaattisesti salasanakenttään sivustolle tai sovellukseen kirjautuessa. Niinpä käyttäjän tarvitsee muistaa vain yksittäinen salasana, jolla kirjaudutaan LastPassiin.

Useissa verkkoselaimissa on nykyisin samanlainen salasanatyökalu, joten edes LastPass-käyttäjätilin salasanaa ei tarvitse muistaa, kunhan Googlen Chrome-selainta käyttävä muistaa oman Google-salasanansa. Tämä on kätevää ja helppoa, joten selaimen oman salasanatoiminnon käyttäminen tuntuu järkevältä vaihtoehdolta. Mutta onko se silti paras valinta juuri sinulle? Heti aluksi täytyy kertoa tämä: Chrome-selaimen salasanatyökalu on paljon parempi vaihtoehto kuin se, ettei salasana-apuria käytettäisi ollenkaan. Siinä mielessä sitä voi kyllä suositella.

Ennen Chrome-selaimen oletustyökalun käyttämistä pitää kuitenkin pysähtyä harkitsemaan hetkeksi: käytätkö esimerkiksi vain Chrome-selainta vai muitakin verkkoselaimia?

Firefoxin, Edgen tai Safarin tapaisia muita selaimia ainakin joskus käyttävä ei voi lisätä lomakkeisiin salasanoja automaattisesti, jos ne on tallennettu vain Chrome-selaimeen. LastPass on joustavampi, sillä sen voi asentaa useimpiin selaimiin. Silloin omiin salasanoihin pääsee käsiksi yhtä lailla kodin tietokoneella, työpaikalla kuin vaikkapa tuttavaperheen luona konetta lainatessa.

Chromen salasana-apuri toimii myös Android-puhelimessa, joten älypuhelin muistaa samat salasanat, jotka on tallennettu tietokoneen selaimeen. E

ntäpä iPhonea käyttäessä? Chrome muistaa salasanat iPhonessakin, mutta puhelimen selaimen on oltava silloin juuri Chrome. Sen sijaan iPhoneen asennettu LastPass osaa lisätä salasanan kaikkien niiden sovellusten kirjautumissivulle, jotka ylipäätään sallivat salasana-apurin käytön. Sama pätee myös Android-puhelimeen asennettuun LastPassiin. Tässä mielessä LastPass päihittää selvästi Chromen salasanatyökalun käyttämisen.

Yhteenvetona voi todeta, että jos käytät ainoastaan Google Chromea ja Androidia, niin voit mainiosti tyytyä Chrome-selaimen omaan salasana-apuriin. LastPass on kuitenkin parempi vaihtoehto, jos salasana-apuria tarvitaan eri selaimissa ja tietokoneen lisäksi älypuhelimessa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".