Tietokonetta pyritään käyttämään huolellisesti ja oikealla tavalla, mutta silti silloin tällöin saattaa käydä niin, että jokin tiedosto korvataan väärällä versiolla – tai sitten tiedostoja tai kokonainen kansio tuhotaan. Virheellä voi olla mitättömiä tai kovin harmillisia seurauksia sen mukaan, mistä tiedostoista oli kyse. Pahimmillaan viikkojen työn voi menettää yhdellä väärällä napsautuksella.

Kerran viikossa tai harvemmin tehtävästä varmuuskopiosta on toki iloa, sillä vaikkapa tuhotusta Word-asiakirjasta saa palautettua jonkin version. Ikävä kyllä usein käy niin, että asiakirjaa työstetään vielä viimeisen varmuuskopion jälkeen, joten siitä ei ole apua. Eikä koko tietokonetta kannata varmuuskopioida joka päivä.

Toisaalta sekin on mahdollista ja suoraan Windowsissa. Silloin ei vain puhuta pelkästä varmuuskopiosta, sillä menettelytapa on täysin toinen. Työkalu nimeltä Windowsin tiedostohistoria on suunniteltu juuri tärkeiden asiakirjojen suojaamiseen. Useimmiten tärkeät tiedostot ovat Excel- ja Word-asiakirjoja, mutta joku saattaa tarvita joidenkin muiden tiedostojen ajantasaista versioarkistoa.

Toistuvaa varmistamista

Windowsin tiedostohistoria toimii tähän tapaan: Tiedostoista tehdään toistuvasti eräänlainen varmuuskopio, joka ei sisällä kaikkia tiedostoja. Yleensä se sisältää Tiedostot-kansion tiedostot eli ne, joita muokataan lähes joka päivä.

Suosittelemme tiedostojen varmistamista tavalliseen tapaan ulkoiselle kiintolevylle tai sitten tilavalle usb-muistille. Tallennusväline olisi paras pitää koko ajan liitettynä tietokoneeseen, niin liittämistä ei tarvitse tehdä erikseen, kun tiedostohistoriaa käytetään.

Windowsin tiedostohistoria on erinomainen työkalu, mutta se on syystä tai toisesta piilotettu Windowsin uumeniin. Nyt sen on aika päästä esiin, ja opastamme myös tiedostojen palauttamisessa. Tällöin täytyy tietää, ettei tiedostoja voi vain kopioida Resurssienhallinnassa, sillä se ei ole toimiva tapa. Versioiden palauttamiseen täytyy käyttää nimenomaan Windowsin tiedostohistoriaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".