Useimmat tietävät, että tietokone on suojattava viruksilta ja haittaohjelmilta, koska muuten vaarana on tiedostojen menettäminen tai jopa koko tietokoneen muuttuminen käyttökelvottomaksi. Fiksuinta on tehdä tietokoneen suojauksesta niin tehokas, etteivät virukset, haittaohjelmat, ei-toivotut ohjelmat ja muut uhkat pääse lähellekään tietokoneen kiintolevyä.

Tietoturva selaimessa

Jos tietokoneella käytetty verkkoselain hylkää vaaralliset tiedostot jo ennen kuin niiden lataaminen on päässyt edes alkuun, suojaus on kaksinkertainen. Toimiihan selainten suojaus yhdessä tietokoneelle asennetun virustorjuntaohjelman kanssa ja auttaa tietokonetta vastustamaan ulkoa tulevia rikollisten hyökkäyksiä.

Osa vaarallisten tiedostojen latautumista estävistä turvamekanismeista on sisällytetty selaimiin, kuten Google Chromeen tai Microsoft Edgeen. Myös Windows 10- ja Windows 11 -käyttöjärjestelmissä on oma puolustuksensa verkon vaarallisia tiedostoja vastaan: Edge-selaimen SmartScreen-ominaisuus skannaa ja torjuu tiedostot jo ennen latauksen alkamista.

Suoja on siis kaksinkertainen, koska jos jokin haittaohjelma pääsisikin selaimen suojamuurin läpi, se pysähtyisi viimeistään tietokoneelle asennettuun virustorjuntaohjelmaan, joka poistaisi tiedoston ennen kuin se päätyy kiintolevylle.

Kestääkö reititin hyökkäykset?

Verkkosivustoilla saattaa törmätä myös tietojenkalasteluun eli huijauksiin, joissa rikolliset yrittävät varastaa luottokorttitietoja tai Facebookin tai muiden palveluiden kirjautumistunnuksia. Tällaiset tietojenkalastelusivustot saa estettyä tehokkaimmin selaimen laajennuksella – esimerkiksi Aviran laajennuksella, josta kerromme lisää jäljempänä.

Jos olet ostanut kaikenkattavan tietoturvapaketin esimerkiksi Nortonilta, siihen sisältyy yleensä myös selainlaajennus, joka suojaa tämäntyyppisiltä petoksilta suoraan selaimessa. Internetissä vaanivat ammattirikolliset saattavat tunkeutua selainten lisäksi myös reitittimeen.

Kutsumattomia vieraita houkuttelee eritoten reititinten UPnP-ominaisuus. Se keksittiin aikoinaan helpottamaan uusien laitteiden liittämistä kotiverkkoon, mutta valitettavasti se tarjoaa rikollisille helpomman väylän yksityisiin verkkoihin.

Testaa suojaus hyökkäyksiltä

Seuraavilla sivuilla kerromme kuudesta tehokkaasta testistä, joiden tarkoituksena on antaa yleiskuva siitä, kestääkö tietokone ulkoisia hyökkäyksiä. Kaikki kuusi testiä suoritetaan verkkosivustoilla, joihin annamme suorat linkit esittelyjen yhteydessä.

Reitittimen voi testata Gibson Research Corporationin Shields Up -ominaisuudella, ja selaimen kyvyn vastustaa vaarallisia latauksia The Anti-Malware Testing Standards Organizationin (Amtso) ohjelmalla. Kun teet kaikki kuusi seuraavilla sivuilla esiteltyä testiä, saat hyvän käsityksen tietokoneen todellisesta suojauskyvystä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".