Lähes kaikkia nettipalveluita ja ohjelmia käyttääkseen täytyy hyväksyä ensin käyttöehdot, jotta käytön voisi aloittaa. Niiden nimitys voi olla myös palveluehdot, englanniksi “terms of service” tai jotakin muuta. Kaikki ne tarkoittavat samaa: sopimusta, jolla ohjelman tai palvelun tehnyt yritys varmistaa, ettei sen tekijänoikeuksia rikota.

Samalla yhtiö suojautuu usein siltä, jos tuote ei toimikaan toivotulla tavalla. Näissä käyttöehdoissa kerrotaan yleensä tarkemmin myös se, kuinka palvelu tai ohjelma kohtelee käyttäjän yksityisiä tietoja.

Tässä artikkelissa käydään läpi ohjelmien ja palveluiden käyttöehtojen tavallisimpia pykäliä. Palveluehtojen sanamuodot saattavat poiketa eri palveluissa toisistaan merkittävästi, mutta kaikissa niissä on silti tiettyjä kohtia, jotka toistuvat palvelusta tai ohjelmasta toiseen. Kyseessä voi olla vaikkapa kuvaus siitä, kuka omistaa tuotteet immateriaalioikeudet, mitkä ovat omat oikeudet kuluttajana tai millä ehdoilla tuotetta ylipäätään saa käyttää.

Jotkut yritykset kuitenkin ujuttavat mukaan ehtoja, joiden takia Hyväksyn-painikkeen napsauttamista pitäisi harkita toisenkin kerran. Etsimme esimerkkejä niin Windows 10:stä, Facebookista kuin Gmailista, jotta käyttäjä tietäisi paremmin, mitä napsautuksella hyväksytään.

Lopuksi perehdytään myytin mittoihin paisuneisiin väitteisiin, joita käyttöehdoista joskus esitetään. Esimerkiksi voiko Facebookin uudet käyttöehdot kumota itse vain kirjoittamalla päivityksen, jossa kieltäydytään käyttöehtojen hyväksymisestä? Tämä ja monta muutakin oleellista asiaa palveluehdoista selviää oheisesta artikkelista.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".