Älykodin varustaminen ei ole maailman yksinkertaisin tehtävä. Älykkäät lamput, robotti-imurit ja internetiin kytketyt pesukoneet eivät nimittäin välttämättä osaa keskustella keskenään vain siksi, että ne ovat älykkäitä eli yhteydessä internetiin ja ohjattavissa puhelimen sovelluksella. Tähän saakka useimmat ovat valinneet älykotia varten jonkin tietyn alustan, esimerkiksi Google Homen, Apple HomeKitin tai Samsung SmartThingsin.

Valinta on jossain määrin sitonut käyttäjät pitäytymään kyseisessä standardissa myös myöhemmin hankittavien tuotteiden kohdalla. Se on ollut hankalaa kuluttajille, mutta hyvä asia valmistajille, jotka ovat pystyneet pitämään asiakkaat uskollisina omalle brändilleen. Eri valmistajien tuotteet ovat saattaneet toimia hyvin yhdessä paperilla, mutta käytännössä kommunikointiongelmien riski on ollut olemassa.

Nyt asiaan on onneksi tulossa muutos. Google, Amazon, Apple ja muut suuryritykset ovat yhdistäneet voimansa saadakseen kaikki nykyaikaisten smart home -älykotien laitteet ymmärtämään toisiaan. Uuden Matter-standardin myötä voimme heittää hyvästit eri järjestelmien sekamelskalle, jossa kaikki laitteet eivät osaa kommunikoida keskenään.

Google Home vai HomeKit?

Monilla älykotituotteilla on omat sovelluksensa tai ne voivat käyttää kommunikointiin yhtä yhdistävää teknologiaa, kuten Google Homea tai Apple Home Kitiä. Matterin tarkoituksena on saada kaikki laitteet puhumaan samaa kieltä. Toisin sanoen Matter on standardi, joka saa älykodin laitteet ymmärtämään toisiaan.

Alun perin hankkeen nimenä oli CHIP (Connected Home over IP). Käytännössä esimerkiksi älylampun voi jatkossa valita vapaasti, eikä ostoksilla tarvitse miettiä, osaako se varmasti keskustella kotona olevan digitaalisen avustajan kanssa. Matterille ei tule yhtä kaikenkattavaa sovellusta, eikä sillä ole omaa digitaalista avustajaa. Standardin tehtävänä on vain varmistaa, että kaikki laitteet voivat olla yhteydessä toisiinsa Bluetoothin tai Wi-Fi-yhteyden kautta.

Pidä merkkiä silmällä

Kuluttajien Matter-standardista saamat hyödyt riippuvat siitä, onko kyse jo olemassa olevista vai myöhemmin ostettavista laitteista. Käsitellään ensin viimeksi mainittua. Jos haluat varmistaa älylaitteiden, kuten termostaattien, kameroiden tai sillan toimivuuden tulevaisuudessa, etsi kaupoista Matter-standardin tuotteita.

Jos olet epävarma, kysy myyjältä, tukeeko itseäsi kiinnostava tuote Matteria. Näin varmistat, että tuote on yhteensopiva Matter-standardin kanssa ja voit liittää siihen paljon enemmän laitteita. Noin 130 tuotetta on jo valmiina käyttämään Matteria, ja IKEA on äskettäin lanseerannut älykoteja varten uuden Dirigera Smart Hub -keskittimen, joka tukee Matteria.

Tarkista laitteesi

Jo olemassa olevien laitteiden kohdalla asia on hieman monimutkaisempi. Osa niistä on tarkoitus päivittää yhteensopiviksi Matter-standardin kanssa. Tämä koskee Google Assistantilla varustettuja älykaiuttimia, esimerkiksi Nest Hubin, Nest Audion ja Nest Minin toista sukupolvea. Myös Philips Hue Bridge sekä Applen HomePod Mini ja HomePod on päivitetty, ja ne tukevat uutta Matter-standardia. Googlen avulla voi milloin tahansa tarkistaa omatoimisesti, tukeeko uusi standardi omia laitteita.

Alla olevalla sivustolla on lista Matteria tukevista laitteista, ja pyrimme pitämään sen aina ajan tasalla.

www.kotimikro.fi/matter-devices

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".