Viruksen tunkeuminen tietokoneelle on erittäin ikävää, mutta puhelimeen vielä katastrofaalisempaa. Moderneihin älypuhelimiin on talletettu pankkitietoja, yhteystietoja, valokuvia ja paljon muita yksityisiä tietoja. Siksi on tärkeää varmistaa, etteivät haitalliset sovellukset ja hämäräperäiset henkilöt pääse käsiksi puhelimen sisältöön.

Testissämme oli tällä kertaa joukko Androidille tarkoitettuja tietoturvasovelluksia. Googlen suosittu käyttöjärjestelmä on avoimempi ulkopuolisille sovelluskehittäjille ja siten alttiimpi haitallisten sovellusten hyökkäyksille. Testissä oli mukana myös Googlen oma virustorjuntaskanneri. Halusimme nähdä, miten se pärjää maksullisten sovellusten rinnalla.

Jo nyt voimme paljastaa, että se ei pärjännyt. Virustorjuntatoiminto Google Play Protect löytyy Android-puhelimen Google Play Kaupasta. Play Protect tarkistaa kaikki uudet sovellukset, joita puhelimelle ladataan ja asennetaan. Lisäksi se skannaa ja valvoo jatkuvasti jo asennettuja sovelluksia ja yrittää havaita mahdollisen epäilyttävän toiminnan.

Tämä tapahtuu tyypillisesti silloin, kun puhelinta ei käytetä mihinkään muuhun. Viimeisen skannauksen ajankohdan saa selville avaamalla Google Play Kaupan, napauttamalla omaa profiilikuvaa ja valitsemalla Play Protect. Play Protect -testi paljasti, että Androidin virustorjuntatoiminto pystyi pysäyttämään vain hieman alle kolme neljännestä niistä uhista, joille puhelin altistui. Koska se ei tietenkään riitä, Android-puhelimeen kannattaa hankkia myös jokin testin viidestä muusta virustorjuntasovelluksesta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".