Tuntuuko tietokoneen käynnistyminen kestävän ikuisuuden, jonka jälkeen uusia ikuisuuksia kuluu, kun käynnistät ja käytät ohjelmia? Hidasteluun tuo ainakin hetkittäisen avun tehokkaan siivoustyökalun käyttö, mutta sekään ei auta aina. Uudet ja päivitetyt ohjelmat ja käyttöjärjestelmät asettavat tietokoneelle uusia vaatimuksia ja ohjelmien uudet ominaisuudet pyrkivät yleensä puristamaan viimeisenkin bitin irti.

Kaksi vuotta sitten huipputehokas kone saattaa nyt hyytyä vaativia ohjelmia suorittaessaan. Kokoonpanosta riippuen voi kuitenkin laitteistoa päivittämällä säästyä koko koneen vaihtamiselta. Helppo ja huokea keino on muistin lisäys. Kun keskusmuistia (ram) on riittävästi, Windows lataa ohjelmat ja niiden käyttämät tiedostot muistiin, eikä käytä jatkuvasti apumuistina kiintolevyä, joka on huomattavasti muistia hitaampi tallennusväline. Tehokkainta muistin lisäyksen vaikutus on silloin, kun nykyisen muistin määrä on korkeintaan neljä gigatavua.

Windows 7:llä tai Windows 8:lla varustettu tietokone käyttää yleensä 5–6 gigatavua keskusmuistia, kun käynnissä on selain (ja siinä avoinna useita välilehtiä), sähköpostiohjelma, Skype ja sekalaisia pikkuohjelmia. Muistin tarve on vielä suurempi, kun käytetään paljon suorituskykyä vaativia työkaluja, kuten kuvankäsittely- ja videoeditointiohjelmia. Yli neljän gigatavun muistista ei ole hyötyä Windowsin 32-bittisissä versioissa, kuten esimerkiksi Windows XP Home Edition -versiossa.

Useimmat uudemmat tietokoneet käyttävät kuitenkin 64-bittistä järjestelmää, jossa Windows tunnistaa yli neljän gigatavun muistimäärän. Oman järjestelmälajin ja muistin määrän voi tarkistaa tietokoneen tiedoista, jotka saa näkyviin Windows-näppäimen ja Pause-näppäimen yhdistelmällä. Toistuvat virheilmoitukset saattavat olla merkki vikaantuneesta muistista. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka tarkistat muistin ja asennat sitä lisää.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".