Minulla on ollut vuosien varrella monia tietokoneita. Ei ainoastaan henkilökohtaisessa käytössä, vaan erityisesti työssä, jossa olen toimittajana testannut lukemattomia tietokoneita. Useimmille on ollut helppoa sanoa hyvästit, mutta yhdestä en ole koskaan pystynyt luopumaan. Ostin ThinkPad X300 -kannettavan ollessani lukiossa vuonna 2009.

Se on vankka kuin panssarivaunu, mutta siinä on SSD-kiintolevy ja uskomattoman ohut DVD-asema, ja se painaa vain 1,5 kiloa. Kaikki nämä ovat nykyään normaaleja ominaisuuksia jopa halvoissa tietokoneissa, mutta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ne olivat lähes ennenkuulumattomia. Tietokone oli kallis, mutta hinta ei kuitenkaan ole syynä omistushaluuni. Olen säilyttänyt koneen, koska arvostan sen taustalla olevaa teknistä suunnittelutyötä ja kekseliäisyyttä.

Mitä tietokoneella voi tehdä?

Mitä sitten voi tehdä vanhalla tietokoneella, jota ei voi enää käyttää, mutta josta ei kuitenkaan halua luopua? Itse olen asentanut koneeseen Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmän. Se oli hyvä ratkaisu, sillä se on antanut ThinkPadilleni uuden elämän. Chrome OS on Windowsia kevyempi käyttöjärjestelmä, ja tietokoneeni tuntuu nyt nopeammalta ja kätevämmältä kuin ennen.

Käytän tietokonetta enimmäkseen pistorasiaan liitettynä, mutta myös akulla se kestäisi aiempaa pidempään. Se ei kykenisi pyörittämään suuria ja raskaita sovelluksia, mutta olen tyytyväinen ChromeOS:ään. Se on kuin edistyksellinen verkkoselain ja siksi täydellinen käyttöjärjestelmä vähemmän vaativiin tehtäviin. Voin käyttää sitä esimerkiksi sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen, reseptien seuraamiseen kokkaillessa, videoiden katsomiseen YouTubesta, sarjojen katsomiseen Netflixistä sekä asiakirjojen kirjoittamiseen ja muokkaamiseen Google Docsissa.

Voin siis tehdä noin 80 prosenttia niistä tehtävistä, joihin käytän Windows-tietokonetta. Windows-tietokoneen muuttaminen Chromebookiksi ei monien ennakkoluulojen vastaisesti ole hankalaa. Se vie vain puoli tuntia, ja Googlen tuki on hyvä. Koska ratkaisu toimii omalla vuoden 2009 tietokoneellani, se toimii todennäköisesti myös sinun koneellasi. Tartu rohkeasti toimeen, jos sinullakin on tietokone, jota et halua heittää pois, mutta jolla ei ole enää selkeää käyttötarkoitusta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".