Joissakin pikaviestipalveluissa se on pieni vihreä ympyrä. Toisissa nimen vieressä on vain sana ”aktiivinen” tai ”online”. Tieto siitä, että henkilö on online-tilassa ja hänellä on esimerkiksi chat-sovellus auki, antaa muille viitteen siitä, että hän on näytön ääressä ja valmis kommunikoimaan. Tai ainakin se oli tuon pienen paljastavan merkin alkuperäinen tarkoitus.

Oikeasti kukaan ei välttämättä huomaa hänelle saapuneita viestejä välittömästi, vaikka hän olisi näennäisesti verkossa. Vihreä ympyrä tai muu aktiivisuusmerkki tarkoittaa vain, että kyseinen henkilö käyttää samaan aikaan samaa sovellusta tai ohjelmaa kuin sinä. Merkki ei myöskään välttämättä ole kutsu keskusteluun. Jos joku lähettää viestin Messengerissä sillä samalla hetkellä, kun avaat Facebookin tai pommittaa viesteillä Google Chatissä, kun haluaisit vain lukea jonkin sähköpostiviestin, online-tilan paljastuminen voi alkaa ärsyttää. Eihän Facebookia ja Gmailia käytetä pelkästään chattailuun niin kuin esimerkiksi WhatsAppia ja WeChatia. Facebookiin ja Gmailiin kirjaudutaan usein vain lukemaan uusimmat päivitykset tai sähköpostit.

Minusta itsestäni tuntuu epämiellyttävältä tietää, että muut näkevät, milloin käytän jotakin sosiaalista mediaa. Siihen kun ei tarvita muuta kuin online-merkki nimeni kohdalla chatosion yhteystietoluettelossa.

Aktiivinen tila piiloon

Ratkaisuna on online-tilan piilottaminen. Se onnistuu helposti sekä Facebookissa että Gmailissa, eikä se estä kirjoittamista muiden kanssa. Ainoa ero on yksinkertaisesti se, etteivät muut näe, milloin olet paikalla palvelussa. Piilottamalla online-tilasi voit välttää myös monta ikävää väärinkäsitystä. Jos tilasi on aktiivinen, mutta et vastaa viesteihin, joku voi nimittäin luulla, että jätät hänen yhteydenottonsa tarkoituksella huomiotta.

Kun piilotat tilasi, voit olla huoletta ja vastata niihin rauhassa vasta sitten, kun siihen on sopiva hetki.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".