Microsoft on perinteisesti julkaissut uuden toimisto-ohjelmapaketin noin kolmen vuoden välein. Microsoft Office 2007. Microsoft Office 2010. Microsoft Office 2013. 2016. 2019. Paketit sisälsivät aina klassiset Word-, Excel- ja PowerPoint-ohjelmat sekä pientä lisämaksua vastaan Outlook- sähköpostiohjelman.

Tämä uusien toimisto-ohjelmapakettien julkaisusykli on jatkunut siitä lähtien, kun ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1990. Nyt se on kuitenkin historiaa. Nyt Microsoft haluaa käyttäjien valitsevan tilausratkaisun, jossa kiinteää vuosimaksua vastaan pääsee käyttämään Microsoftin ohjelmia tekstin muokkaamiseen, numeroiden pyörittelyyn ja PowerPointesitysten tekemiseen.

Tilattavat ohjelmat

Ohjelmapaketin uuden käyttötavan ymmärtäminen vaatii huomattavia ponnisteluja. Eikä Microsoft ole missään nimessä tehnyt asian selvittämistä helpoksi. Yksityisasiakkaille on nyt tarjolla neljä erilaista ratkaisua. Se, mikä Microsoft 365 -versio kenellekin sopii, riippuu omista tarpeista ja budjetista. Valikoimassa on ilmainen versio, perinteinen toimisto-ohjelmapaketti, tilattava palvelu ja koko perheelle tarkoitettu paketti. Jos olet ymmälläsi, et ole ainoa. Yksityiskäyttäjille suunnattujen tuotteiden lisäksi Microsoft tarjoaa yrityksille ja kouluille omat pakettinsa, jotka eroavat neljästä aiemmin mainitusta vaihtoehdosta.

Lisähämmennyksen aiheuttamiseksi Microsoft on päättänyt muuttaa myös paketin nimen. Kunniakkaan Officen tilalla on nyt 365 – ehkäpä osoittamassa, että toimisto-ohjelmia voi käyttää vuoden jokaisena päivänä. Office-nimi on poistumassa Microsoftin ohjelmista, verkkosivuilta ja sovelluksista lähikuukausina, mutta siihen saattaa silti törmätä silloin tällöin. Hidas siirtymä on kenties merkki siitä, että jopa Microsoftin työntekijöillä on vaikeuksia sopeutua uusiin aikoihin. Jos vannot viimeisimmän perinteisen ohjelmistopaketin eli Microsoft Office 2021:n nimeen, voit ostaa sen edelleen ikuiseen käyttöön. On kuitenkin selvää, että Microsoft haluaa siirtyä pois tästä liiketoimintamallista. Siksi on epätodennäköistä, että Office 2024 koskaan näkisi päivänvaloa. Vaikka päättäisit ostaa Office 2021:n, tilaukseen siirtyminen lienee vain ajan kysymys.

Vanhassa ja totutussa on siis tapahtunut suuria muutoksia, mutta kaikkea ei silti ole muutettu; kaikki Microsoftin toimisto-ohjelmapaketit sisältävät edelleen muun muassa Wordin, Excelin ja PowerPointin. Niiden taustalla on vuosikymmenien kehitystyö, joten myös uusissa paketeissa voi käyttää markkinoiden parhaita toimisto- ohjelmia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".