JPG-tiedostot, exe-tiedostot ja MP3-tiedostot ovat useimmille tuttuja. Käytämme niitä usein, ja niihin törmää monta kertaa päivässä. Niiden lisäksi on olemassa harvinaisempia, oudompia, erikoisempia ja salaperäisempiä tiedostomuotoja – ja sellaisia, joista ei ole koskaan kuullutkaan.

Mitenköhän ne avataan ja millaistahan tietoa ne sisältävät? Esimerkiksi tiedostotyypit AIF, DjVu ja HEIC ovat todennäköisesti monille aivan uusia tuttavuuksia. Eikä ihme, sillä tiedostomuotoja on useita satoja. Jotkin tiedostotyypit voidaan lukea monilla eri ohjelmilla, kun taas toisten avaamiseen tarvitaan jokin tietty ohjelma.

Uudessa oppaassamme tarkastelemme joitakin mielenkiintoisimpia, hyödyllisimpiä ja käytännöllisimpiä, mutta joillekin myös täysin tuntemattomia tiedostomuotoja. Niihin saattaa törmätä esimerkiksi verkossa surffaillessa tai kun ryhtyy tutkimaan jollain vanhalla itse poltetulla cd-levyllä olevia tiedostoja.

Unohda maksulliset ohjelmat

Oppaassa selitämme, mitä kullakin tiedostomuodolla tehdään ja miten sitä käytetään. Lisäksi tarjoamme linkin ohjelmaan, jonka avulla kyseisen tiedostotyypin voi avata tietokoneella. Windows ei nimittäin pysty oletusarvoisesti lukemaan läheskään kaikkia tiedostotyyppejä, joten monien tiedostojen avaaminen edellyttää erillisen ohjelman lataamista tietokoneelle. Esimerkki tällaisesta on HEIC-tiedostomuoto eli se erityinen standardi, jota Apple käyttää iPhonella otettujen valokuvien pakkaamiseen.

Tätä tiedostomuotoa ei yleensä voi avata Windowsissa, mutta jos tutustut uuteen tuntemattomia tiedostotyyppejä kartoittavaan verkko-oppaaseemme ja lataat CopyTrans HEIC -työkalun, avaaminen onnistuu. Eikä se maksa mitään! Eri tiedostomuodot on ryhmitelty selkeyden nimissä Etunurkkaan. Siellä kerromme hieman lisää kustakin tiedostotyypistä ja tarjoamme ne ilmaiset ohjelmat, joita suosittelemme tiedostojen avaamiseen.

Alla olevaan osoitteeseen koottua opasta päivitetään jatkuvasti uusilla ongelmia aiheuttavilla tiedostotyypeillä. Eri tiedostotyypeistä lukeminen ja niiden avaamiseen tarvittavien ohjelmien lataaminen edellyttää vain, että olet kirjautunut sisään Etunurkkaan

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".