Aina tietokonetta käyttäessä itsestä tulee jätettyä digitaalisia tiedonmurusia. Uusien kenkien ostaminen verkosta, uutisten lukeminen omalta suosikkisivustolta tai kaveripyynnön lähettäminen Facebookissa jättävät jälkensä, ja kun kaikki tiedonmuruset kootaan yhteen, niin yksittäisen ihmisen persoonasta ja elintavoista kertyy tunnistettava kokonaisuus. Tällainen tieto kiinnostaa varsinkin suuryrityksiä.

Tarkkojen tietojen perusteella voi kohdistaa tarkemmin mainontaa ja valikoida tuotteita, joista juuri kyseinen henkilö oli kiinnostunut. Sama asia kiinnostaa toki myös verkkorikollisia, jotka yrittävät huijata kalastelemalla uhrin tietoja. Ansa on sitä helpompi kätkeä houkuttelevasti, mitä enemmän uhrista tiedetään ennalta.

Avuksi uusi työkalu

Kuka sitten lopulta omistaa tietosi ? Haluatko hävittää tiedot vielä joskus, jos et halua niitä ollenkaan verkkoon? Entä minkä arvoisia omat tiedot ovat? Digitaalinen jalanjälkemme herättää monia kysymyksiä, joihin ei voi vastata heti tyhjentävästi. Siksi verkossa kannattaa käyttäytyä harkitsevasti, kun kirjautuu vaikkapa Facebookiin tai Googleen – tai sitten vain Windowsiin omalla tietokoneella. Harkitsevaa käytöstä voi onneksi tukea uudella yksityisten tietojen työkalulla. Sillä tärkeimmät yksityiset tiedot löytyvät hetkessä, ja niiden asetuksia saa säädettyä heti.

Määritä Windows oikein

Artikkelissa näytetään, kuinka työkalulla saa säädettyä niin Facebookin kuin Googlen yksityisyysasetukset turvallisiksi. Samalla perehdytään ohjelmaan nimeltä O&O Shutup, jolla on varsin helppo muokata yksityisten tietojen asetuksia Windows 10:ssä. Sen jälkeen itsestä ei tule enää jaettua verkkoon kuin välttämättömiä tietoja, mutta nettiä voi käyttää pulmitta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".