Ennen vanhaan selain oli vain työkalu, jolla etsitiin tietoa verkkosivustoilta. Kukaan ei saanut tietää, kuka tietoja etsii, ja tuotteisiin pystyi tutustumaan vapaasti ilman että tuloksena oli vyöry kyseisen tuotteen mainoksia kuukausiksi eteenpäin. Nykyään todellisuus on toisenlainen.

Google, Microsoft ja muut niin sanotut big tech -yritykset keräävät suuria määriä tietoa meistä ja hakutottumuksistamme. Aina kun avaamme Google Chromen tai Microsoft Edgen ja sukellamme internetin syövereihin, jaamme huomaamattamme tietoa siitä, mitä teemme verkossa. Internet-historia tallennetaan, ja joissakin tapauksissa tietojamme myydään kolmansille osapuolille, jotka voivat hyötyä tiedoista markkinointitarkoituksessa joskus hamassa tulevaisuudessa. Yritysten harjoittama urkinta tuntuu epämiellyttävältä. Yritykset tietävät, mitä teemme internetissä ja sitä kautta myös, mistä olemme kiinnostuneet.

Lisäksi on ärsyttävää, että tietomme päätyvät jonkun tuntemattoman käsiin. Tarkoittaahan se muun muassa sitä, että joudumme internetissä liikkuessamme kohtaamaan lukemattomia aiempiin verkkohakuihin perustuvia mainoksia ja suosituksia. Jos siirryt käyttämään uutta huipputurvallista selainta, pystyt välttämään nämä turhautumiset ja tietojenkäsittelyyn liittyvät huolenaiheet. Musikaalisen Vivaldi-nimen saanut selain suojaa yksityisyyttäsi eikä levittele tekemisiäsi verkossa muille.

Ei seurantaa

Tässä artikkelissa esiteltävä Vivaldi- selain toimii pohjimmiltaan samalla tavalla kuin Google Chrome ja Microsoft Edge, sillä se perustuu Microsoftin ja Googlen käyttämään Chromium- koodiin. Yksityisyyden suojan osalta Vivaldi sen sijaan erottuu suosikkiselaimista selvästi. Se ei nimittäin pääse käsiksi tietoihin, jotka paljastaisivat toimintasi verkossa. Tiedot joko salataan tai tallennetaan paikallisesti tietokoneellesi. Halutessasi voit varmistaa, ettei sinua seurata.

Tämä onnistuu esimerkiksi estämällä kolmannen osapuolen evästeet tai hyväksymällä evästeet vain silloin, kun olet jollain tietyllä verkkosivustolla. Jos mainokset tuntuvat ärsyttäviltä, voit estää myös ne Vivaldin sisäisillä työkaluilla. Käy tännössä voit siis selata verkkosivustoja turvallisesti, yksityisesti ja ilman häiritseviä mainoksia. Vivaldi-selain suojaa myös huijaussivustojen tietojenkalastelulta ja haitallisilta mainoksilta, jotka sisältävät linkkejä esimerkiksi haittaohjelmiin.

Vivaldi-selain on yksi turvallisimmista selaimista, ja sen voi ladata maksutta Etunurkasta. Kun olet asentanut selaimen, määritä se tarpeisiisi sopivaksi. Sen jälkeen voit aloittaa surffailun ja luottaa siihen, että yksityisyytesi pysyy suojassa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".