Kun käytät kotona omaa Wi-Fi-yhteyttäsi, sinulla on luultavasti hyvä käsitys siitä, ketkä näkevät, mitä teet internetissä. Eli vain sinä itse ja jossain määrin palveluntarjoajasi, joka kerää ja tallentaa lakisääteisesti lokitiedostoja. Viranomaiset voivat tarkastella niitä myöhemmin, jos ne joskus kiinnostuisivat moisista tiedoista. Mutta kun liityt mihin tahansa muuhun verkkoon esimerkiksi kahvilassa, kirjastossa, lentokentällä, ravintolassa tai hotellissa, asiat muuttuvat hankalammiksi.

Silloin on paljon vaikeampi arvioida, ketkä seuraavat toimintaasi verkossa. Avoimissa tai jaetuissa verkoissa moni muukin voi tarkkailla, mitä teet internetissä. Jos yhdistät jonkin yrityksen, instituution tai yksityishenkilön Wi-Fi-verkkoon, kyseisten verkkojen omistajat pystyvät joissain tapauksissa seuraamaan internetliikennettäsi. He voivat jopa nähdä, millä verkkosivuilla käyt sekä mitä dataa siirrät milloinkin ja kenelle. On itse asiassa hyvä nyrkkisääntö olettaa, että heti kun muodostat yhteyden muihin kuin omaan Wi-Fi-verkkoosi, niin joku muukin urkkii toimiasi selkäsi takaa.

Uusi selain salaa liikenteen

Siksi on todella hyvä idea turvautua tiettyihin toimenpiteisiin, kun olet muissa kuin omassa verkossasi. Yksi tapa on tietysti se, että rajoitat toimintaasi etkä käytä mitään, mikä vaatii käyttäjätunnusta ja salasanaa, joita saatetaan käyttää väärin.

Toinen ratkaisu on VPN-yhteyden käyttö. VPN-yhteys, jota kutsutaan myös virtuaaliseksi erillisverkoksi, salaa sinut ja internetliikenteesi, jolloin kukaan ei pysty näkemään, mitä tarkalleen teet verkossa. Se on erityisen hyödyllinen liikkeellä ollessasi ja kun käytät julkista Wi-Fi-yhteyttä, jolloin ulkopuoliset voivat seurata sinua – ja kun haluat varmistaa, että tietosi ovat taatusti turvassa. Löytämämme uusi Dezor-selain tarjoaa helpon tavan hyödyntää VPN-yhteyttä. Se ei ole läheskään yhtä kehittynyt ja toimintoja pursuava kuin Chrome, Edge ja Firefox. Dezor on päinvastoin hyvin yksinkertainen ja selkeä verkkoselain. Se sisältää kuitenkin kaksi nerokasta toimintoa, jotka tekevät siitä hienon kumppanin tavanomaiselle selaimellesi.

Siinä on valmiina sekä VPN-yhteys että mainostenesto, joten säilytät yksityisyytesi, vaikka et olisikaan kotisi turvallisessa Wi-Fi-verkossa. Dezor on siksi hyvä pitää tavallisen selaimen rinnalla, kun haluat varmistaa tietojesi pysymisen yksityisinä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".