Ennen USB-standardin lanseerausta eli vuotta 1996 tietokoneissa oli lukemattomia eri liitäntämahdollisuuksia. Esimerkiksi hiirille ja modeemeille oli pienet RS232-sarjaportit, tulostimille ja skannereille leveät rinnakkaisportit, joystickille DA-15-portti ja näppäimistölle DIN- tai PS/2-liitin. USB-standardin keksiminen teki kaikista näistä standardeista, liitännöistä ja kaapeleista kerralla tarpeettomia.

USB:stä tuli nopeasti tietokoneen tärkein portti, koska sen avulla voitiin liittää lähes mikä tahansa laite. Ja jos liittimiä tarvittiin enemmän, tietokoneen yhdestä USB-portista sai useamman ulkoisen jakolaitteen eli keskittimen avulla.

Toiveissa lisää nopeutta

USB:n ensimmäisten versioiden siirtonopeus oli sen ajan mittapuulla hyvä 12 Mbit/s, mutta ulkoisten kiintolevyjen ja muiden paljon dataa vaativien laitteiden kehittyessä nopeudesta tuli pullonkaula. USB:stä vastaava konsortio ratkaisi ongelman vuonna 2001 julkaisemalla USB 2.0 -version, jonka nopeus oli moninkertainen 480 Mbit/s.

Muutaman vuoden kuluttua jopa tämä päivitys osoittautui riittämättömäksi, ja vuonna 2008 lanseerattiin USB 3.0, jonka maksiminopeus oli 5 000 Mbit/s. Alussa kaikki USB-liittimet ja -kaapelit olivat olleet samanlaisia, mutta tilanne muuttui USB 3.0:n myötä, koska suurempi nopeus edellytti enemmän koskettimia liittimiin ja johtimia kaapeleihin.

Samaan aikaan USB-liitäntätyypistä syntyi useita erilaisia mini- ja mikroversioita, ja yksinkertaistamishalusta alkaneesta projektista kasvoi yksi suuri sekaannus.

Liitäntätyypit ja uudet standardit

Sekaannusta eivät vähentäneet USB Implementers Forumin vuonna 2013 julkaisema USB 3.1, jonka enimmäisnopeus oli 10 Gbit/s, ja kaksi vuotta sen jälkeen markkinoille tuotu täysin uusi USB-liitin, joka sai jälkiliitteen C. Nyt uusimpia USB-standardeja voitiin käyttää sekä vanhoilla kulmikkailla että uusilla pyöristetyillä USB-liittimillä. Viime vuosina painopiste on ollut USB-C, jonka nopeus voi olla jopa 40 Gbit/s.

Standardin uusin versio on vuodelta 2019, ja sen nimi on USB 4. USB 4 toimii vain, jos sekä tietokoneen että laitteen liittimet ovat USBC- tyyppiä. Sekä uusimmat USB-standardit että USB-liitin ovat kuitenkin taaksepäin yhteensopivia, eli niillä voi helposti liittää vanhempia laitteita, jotka on luotu aiempaa standardiversiota silmällä pitäen. USB-C on niin pieni, että se on korvannut sekalaisen joukon erilaisia pienempiä USB-liittimiä ja palauttanut USB-standardiin järjestyksen.

USB-C toimii teknisesti USB 3.1 -standardin tai uudempien kanssa, eikä tietokoneeseen sen myötä oikeastaan tarvita muita portteja.

Ei eroa siirtosuunnassa

Yhdellä liitännällä voi nyt yhdistää niin näppäimistön ja hiiren, äänilaitteet, ulkoiset kiintolevyt, tulostimet, USB-muistitikut, verkon ja näytön kuin tietokoneen virtalähteenkin. USB-C-liittimen voi edeltäjistään poiketen työntää porttiin kummin tahansa päin, joten lapsikin osaa liittää sen oikein.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".