Windows 11:een siirtymisen myötä monet tavalliset suomalaiset, yksityisyritykset ja julkiset laitokset joutuvat lähivuosina päivittämään tietokoneensa. Tämä johtuu entistä tiukemmista vaatimuksista, joita Windows 11 asettaa tietokoneen komponenteille. Edes muutaman vuoden vanhoilla tietokoneilla ei välttämättä pääse nauttimaan Windows 11:stä.

Ohjelmia ei voi siirtää

Eräs lehtemme lukija otti minuun äskettäin yhteyttä. Hän kirjoitti, että päivitystarve ei koske pelkästään yritysten ja yksityisten käyttäjien laitteistoja. Niiden lisäksi myös tietokoneisiin hankitut ohjelmat pitää monissa tapauksissa vaihtaa teknisten yksityiskohtien vuoksi. Windows 11 -päivitys on maksuton, mutta tietokoneelle asennetut kolmansien osapuolten ohjelmat usein maksullisia.

Eivätkä ne välttämättä toimi uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Siksi lukija halusi tietää, voiko Windows Toimittaja Henning Rasmussen 11 -käyttöjärjestelmässä toimivat ohjelmat siirtää jossakin vaiheessa ostettavaan uuteen tietokoneeseen, jossa on uusi käyttöjärjestelmä. Tähän kysymykseen ei voi vastata yksiselitteisesti kyllä tai ei. Asennettuja ohjelmia ei nimittäin voi siirtää suoraan toiselle tietokoneelle. Ensinnäkin asennustiedostot ovat kiintolevyllä hajallaan monissa eri paikoissa.

Lisäksi ohjelma on kirjoittanut rekisteriin numeroita, joita on erittäin vaikea siirtää. Ainoa realistinen ratkaisu on ohjelman oston yhteydessä saadun alkuperäisen asennusohjelman etsiminen joko CD- tai DVD-levyltä tai tietokoneen ladattujen tiedostojen kansiosta. Se varmistaa, että uuteen tietokoneeseen asentuu juuri se ohjelmaversio, jonka käyttäjä aikoinaan on ostanut.

Kaikki tuoteavaimet talteen

Asennuksen aikana tarvitaan tietysti myös ohjelman mukana toimitettu salasana tai tuoteavain. Viimeksi mainittua voi olla vaikeampi löytää, ellei satu kuulumaan niihin säntillisiin, jotka tallettavat tällaiset tiedot aina samaan paikkaan. Meidän muiden tuoteavaimet ovat hajallaan eri verkkokaupoista tulleissa sähköposteissa, CD-levyjen kansilehdissä ja suoraan fyysiseen asennusmediaan kirjoitettuina.

MyKeyFinder tarjoaa helpomman ratkaisun. Ohjelma etsii Windowsin rekisteritietokannasta kaikkien kyseiselle tietokoneelle asennettujen ohjelmien tuoteavaimet. Koodit voi tulostaa ohjelmasta helposti tai ne voi tallentaa salasanalla suojattuun PDF-tiedostoon, jossa ne pysyvät jatkossa kootusti yhdessä paikassa. Ohjelma pystyy näyttämään myös kaikkien tietokoneeseen yhdistettyjen langattomien verkkojen salasanat. Se helpottaa yhteyden muodostamista aiemmin käytettyyn verkkoon uudella tietokoneella.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".