Menetetyssä ruumiinosassa tuntuva aavesärky on potilaan kannalta kamala kokemus. Jos vihollista ei voi nähdä, tuntea tai oikein edes ymmärtää, miten sitä vastaan voisi taistella? Vertaus saattaa vaikuttaa hieman kaukaa haetulta, mutta itse asiassa myös Windowsissa on aavesärkyjä – tai ainakin lievempää aaveärsytystä.

Ohjelmat, jotka on jo kauan sitten ”leikattu pois” tietokoneelta, voivat kummitella virheilmoituksina ja muina häiriöinä, jotka haittaavat tietokoneen sujuvaa käyttöä. Kun virheilmoituksia tulee ja niiden syytä ryhdytään tutkimaan, niiden lähde on yleensä helppo löytää – ja silloin ratkaisukin on käden ulottuvilla. Mutta entä jos syyllinen ohjelma ei ole enää tietokoneelle asennettujen ohjelmien luettelossa? Miten virhe silloin korjataan? Koska ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua, se on pyrittävä ehkäisemään jo ennakolta.

Ohjelmien kaikki osat pois

Aaveärsytyksen syynä on usein se, että ohjelmaa ei ole aikoinaan poistettu tietokoneelta kunnolla. Toisin sanoen siitä on jäänyt pieniä tiedostoja Windowsin järjestelmäkansioihin tai rekisteriin, jossa ne piilottelevat myös ohjelman poistamisen jälkeen. Siksi sinun tehtäväsi on varmistaa, että myös nämä pienet tiedostot poistetaan samalla kun itse ohjelma poistetaan.

Tehtävässä auttaa Ashampoo UnInstaller 10, josta kerromme tarkemmin seuraavilla sivuilla. Kun olet antanut sille luvan, se valvoo jokaisen uuden ohjelman asennusta tietokoneellesi. Tekemänsä valvonnan ansiosta Ashampoon ohjelma tietää, missä kaikki ohjelman osat ovat ja miten ne pitää poistaa, kun jonain päivänä et enää tarvitse ohjelmaa ja päätät hankkiutua siitä eroon.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".