Ne häiritsevät työtä, sotkevat rutiineja ja saavat tietokoneen käyttäytymään oudosti. Ne ovatkin ehkä ärsyttävin asia tietokoneen käytössä: ohjelmat, jotka eivät jätä tietokonetta rauhaan, vaan asentavat siihen ei-toivottuja lisäohjelmia. Ne muuttavat oletusasetuksia, lisäävät kuvakkeita Työpöydälle tai asentavat selainlaajennuksia pyytämättä.

Useimmat ohjelmat on tehty niin kuin pitää, ja ne voi asentaa huoletta. Lähes jokainen tietokoneen käyttäjä on kuitenkin joskus kokenut, että jonkin ohjelman asentamisen yhteydessä koneelle ilmestyy – selvästikin pyytämättä – jokin toinen ohjelma, ylimääräinen työkalu tai ominaisuus, joka aiheuttaa hankaluuksia tavalla tai toisella. Tämä pätee erityisesti selaimiin, joissa ei-toivotut laajennukset voivat keikauttaa digitaalisen arjen päälaelleen.

Laajennukset hiipivät selaimeen

Ei-toivottuja ohjelmia ja työkaluja on usein vaikea välttää, koska varsinaisen ohjelman asennuksen aikana täytyy olla erityisen tarkkaavainen ja tajuta poistaa joitakin niistä monista valintamerkeistä, joita asetetaan ja poistetaan asennuksen yhteydessä. Miksi valmistajat sitten toimivat näin? Pohjimmiltaan kyse on rahasta eli valmistajien halusta saada taloudellista hyötyä.

Ne pääsevät tavoitteeseensa esimerkiksi houkuttelemalla käyttäjiä valitsemaan maksullisen ohjelman, hankkimalla lisää mainostuloja tai yksinkertaisesti lisäämällä tuotteidensa latausmäärää ja vaikuttamalla siten suositummalta. Tätä hieman kyseenalaista liiketoimintamallia eivät käytä ainoastaan erilaiset pienet valmistajat, jotka haluavat kasvaa suuremmiksi.

Myös tunnetumpien virustorjuntaohjelmistojen valmistajat yrittävät usein ujuttaa niitä lataavien käyttäjien tietokoneelle ylimääräisiä työkaluja. Ne vetoavat turvallisuuden parantamiseen, joka on sinänsä kannatettava tavoite, mutta eivät käyttäjät silti halua virustorjuntaohjelmaan kuuluvan hakukoneen yhtäkkiä valtaavan tuttua hyvin toimivaa selaintaan.

Vanhat asetukset takaisin

Usein nämä ei-toivotut lisätyökalut konkretisoituvat nimenomaan hakukoneiden tai muiden selaimeen liittyvien laajennusten muodossa. Erityisen yleisiä laajennukset ovat Microsoft Edgessä ja Google Chromessa. Laajennukset voivat ottaa haltuunsa asetukset, jotka käyttäjä on itse valinnut ja joita hän on tottunut käyttämään, ja yhtäkkiä kaikki onkin toisin.

Esimerkiksi Google voidaan sysätä syrjään Chrome-selaimen oletushakukoneen paikalta vain siksi, että käyttäjältä on jäänyt jokin valintamerkki huomaamatta virustorjuntaohjelman asennuksessa. Seurauksena verkkohaku muuttuu täysin erilaiseksi. Ohjelma voi myös asentaa tietokoneelle valmistajan oman selaimen, joka ottaa Windowsin oletusselaimen roolin. Se on tietysti turhauttavaa, mutta onneksi omiin tottumuksiin sopivat asetukset ja sovellukset saa takaisin suhteellisen helposti.

Ärsyttävien lisäohjelmien poistamiseen ei kulu kuin muutama minuutti, minkä jälkeen Chromen, Edgen ja Windowsin oletusasetukset ovat täsmälleen sellaiset kuin ennen lisäohjelman tekemiä muutoksia. Sinun on vain tiedettävä, miten tämä asetusten palauttaminen tehdään – ja sen me näytämme seuraavilla sivuilla.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".