Kuvakaappaus – tai screenshot, ruutukaappaus tai näyttökuva – on tietokoneen näytöstä otettu kuva. Sellaisesta on paljon iloa muistin apuna tai vain hauskana viihteenä, mutta kuvakaappauksesta on hyötyä myös vaikkapa ohjeen laatimisessa kaverille, jotta hän osaisi käyttää nettisivua, ohjelmaa tai asiakirjaa oikein.

Vaiheittaiset ohjeet ovat varsin tuttuja tästä lehdestäkin. Näppäimistön Print Screen -näppäintä painamalla voi ottaa näyttökuvan koko Windowsin työpöydästä, mutta joskus voisi olla tarpeen näyttää tuttavalle muutakin kuin vain koko näytön kuva.

Näyttökuvalla voi kertoa vaikka sen, mistä jokin tuote löytyy verkkokaupassa tai miten Wordissa saa tehtyä automaattisen sisällysluettelon.

Nuolien ja numeroiden lisääminen esimerkiksi Paintin tapaisella ohjelmalla voi viedä liian paljon aikaa ja käydä turhauttavaksi, jos ohjelmaa ei ole varsinaisesti tarkoitettu ohjeiden laatimiseen.

Kaksi ohjelmoijaa kulutti peräti 12 vuotta tämän ongelman ratkaisemiseen. He kehittivät yhdessä ohjelman nimeltä ShareX, jolla voi lisätä vaivatta kuvakaappaukseen nuolia ja ympyröitä sekä lukuja. Ohjelmalla voi myös poistaa sisältöä ja käsitellä kuvaa muilla tavoilla.

Näyttökuvan voi siis tehdä nyt kerralla valmiiksi niin, ettei sitä tarvitse enää muokata Paintissa tai muussa tehtävään huonosti sopivassa ohjelmassa. Ohjelman saa asennettua hetkessä, ja se on vieläpä täysin ilmainen.

ShareX osaa paljon muutakin kuin artikkelissa esitellyt toiminnot, mutta jo sen perustyökaluilla on helppo selittää muille, mitä omalla näytöllä on milloinkin meneillään.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".