Digikameroita edeltävältä ajalta peräisin olevat vanhat negatiivit ovat täynnä muistoja: mukavia lomareissuja perheen kanssa, häitä, lasten ensiaskeleita ja paljon muuta. Valitettavan usein negatiiveja sisältävät laatikot keräävät vain pölyä kodin nurkissa, eikä ikimuistoisista hetkistä ole iloa kenellekään. Negatiivien kehittäminen tai digitointi tuntuu ylivoimaiselta – ja eikö se ole kallistakin? Vastaus on yleensä kyllä, koska ammattilaisen tekemä digitointi tai negatiivien kehittäminen analogisesti maksaa paljon.

Tässä voi monien muiden asioiden tapaan säästää ryhtymällä toimeen itse, mutta halpaa ei ole sekään, sillä negatiivien skannauslaitteet voivat maksaa reilusti yli sata euroa. Uusi Kodak Mobile Film Scanner -sovellus on siksi kuin taivaanlahja. Sovellus on tehty negatiivien digitointiin, ja siihen on varaa kenellä tahansa: negatiiveja voi skannata matkapuhelimella vaikka laatikoittain, ja hinta on pyöreät nolla euroa.

Skannaa negatiivit nopeasti

Kodak Mobile Film Scanner on saatavana sekä Android- että iPhone-puhelimille. Sen avulla vanhat filmikameran negatiivit voi muuttaa hämmästyttävän nopeasti uusiksi digitaalisiksi kuviksi. Koko prosessi tapahtuu puhelimessa, eikä sen lisäksi tarvita kuin aimo annos kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä sekä oikeat olosuhteet.

Negatiivien taakse pitää keksiä jokin vahvasti valaistu tausta, sillä muuten lopputuloksesta ei tule tyydyttävää. Skannauslaatu ei välttämättä vastaa ammattivalokuvaamossa kehitettyjä negatiiveja, mutta ihan hyvännäköisiä digitaalisia valokuvia negatiiveista saa myös skannaamalla ne älypuhelimella. Eikä sovelluksella skannattavien negatiivien määrää ole rajoitettu.

Lopputulos kauniimmaksi

Skannatut negatiivit eivät yleensä näytä täydellisiltä. Ne saattavat olla väreiltään vääristyneitä tai reunoiltaan epätarkkoja, mutta kyseiset virheet on onneksi helppo korjata. Kodak Mobile Film Scannerissa on oma työkalupakki, jonka avulla skannauksia voi muokata suoraan sovelluksessa.

Esimerkiksi kuvan kontrastia tai värilämpötilaa voidaan säätää. Sovelluksen suodattimia voi käyttää myös esimerkiksi kuvan kirkastamiseen. Jos kuvaa on tarpeen rajata, siihen tarkoitukseen sopii sovelluksen rajaustyökalu. Vaihtoehtoisesti jälkikäsittelyssä voi mennä askeleen pidemmälle ja siirtää skannatut negatiivit tietokoneen kuvankäsittelyohjelmaan.

Etunurkasta ilmaiseksi ladattava Adobe Photoshop Express sopii kuvien hienosäätämiseen erinomaisesti.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".