Tässä päivänä eräänä jouduin tekemään vähän putkitöitä. Putki oli seinän sisällä, ahtaassa välissä ja hyvin piilossa kuitulevyjen takana. Seinän sisällä tunnustelemalla sain käsityksen putkiliitoksista, mutta niitä oli vaikea saada valokuvattua LVI-asentajaa varten.

Videota yletyin sen sijaan kuvaamaan, ja videon avullahan putkien todellinen sijainti suhteessa seinään ja toisiinsa on paljon helpompi tajuta. ”Hienoa”, ajattelin. ”Lähetänpä videon LVI-asentajalle.” Videota lähettäessä törmäsin kuitenkin ongelmaan. Vaikka video oli kestoltaan vain 41 sekuntia, se vei tilaa huikeat 249 megatavua. Se on paljon enemmän kuin Gmailin sallima liitetiedoston enimmäiskoko 25 megatavua. Minun piti siis ajatella luovasti, koska en halunnut vaivata LVI-asentajaa linkillä tai jollakin muulla tavalla, jossa hänen pitäisi videon lataamiseksi käyttää tietokonettaan, rekisteröityä jonkin palvelun käyttäjäksi tai muuta vastaavaa.

Kätevä työkalu auttaa

Ryhdyin siis etsimään ohjelmaa, jolla voisin pakata videoni. Silloin törmäsin kätevään verkkotyökaluun, joka ei ainoastaan pakkaa videota, vaan jonka avulla voi itse määrittää, kuinka suuri tiedostosta loppujen lopuksi tulee. Pakkausasteen voi siis päättää itse.

Mitä pienempi tiedosto on kooltaan, sitä huonompi on videon laatu. Pikselien määrä vähenee ja värit alkavat sulautua yhteen, kun tiedosto on voimakkaasti pakattu. Kokeilin 249 megatavun kokoisen tiedostoni lataamista työkaluun ja ilmoitin haluavani tehdä siitä 15 megatavun kokoisen. Pakkaaminen kesti noin kaksi minuuttia, ja tulokseksi sain 14,9 megatavun videon. Kun avasin sen ja katsoin sen läpi, yllätyin myönteisesti: Videon laadussa oli hivenen eroa, mutta ei mitään huomattavaa, eikä mitään sellaista, mikä olisi vaikuttanut putkien rakenteen ymmärtämiseen. Huvin vuoksi kokeilin pakata tiedoston yhden megatavun kokoiseksi. Se ei enää onnistunut.

Videooli lähes tunnistamaton, pelkkää sekavaa mössöä. Pakkaamisessa voi siis mennä liian pitkälle. Mutta jos haluaa vain pienentää videon kokoa hieman jakamista varten, tämä työkalu on oikein mainio apuväline.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".