Voisi luulla, että hiiren kaltaista yksinkertaista kapistusta olisi vaikea kehittää nykyistä pidemmälle. Onhan siitä jo lähes 60 vuotta, kun ensimmäiset hiiret liukuivat pöytälevyillä ja ohjasivat pientä osoitinta tietokoneen näytöllä. Seuraavilla sivuilla testatut kuusi hiirtä osoittavat, että hiiririntamalla tapahtuu edistystä edelleen.

Hiirissä ei ole enää pitkiä ja häiritseviä johtoja, vaan ne voidaan usein liittää tietokoneeseen Bluetooth-yhteydellä tai työntämällä USB-porttiin pieni langaton sovitin, joka muodostaa yhteyden hiireen heti, kun se on kytketty tietokoneeseen. Ensimmäisessä tietokonehiiren prototyypissä vuodelta 1964 oli vain yksi painike, mutta nykyisin painikkeita voi olla kymmeniä.

Eräässä testimme hiiressä on myös pieni valintapainike, jonka avulla kaikille muille painikkeille voi määrittää kaksi erillistä toimintoa. Vuosikymmenten varrella hiiriltä on karissut melkoisesti painoa, ja alkuperäisistä puurunkoisista malleista on pitkä matka nykyisiin erittäin kevyisiin hiiriin. Testimme kevyin hiiri painaa vain 59 grammaa ja siinä on teflontyynyt, joiden ansiosta se liikkuu hiirimaton päällä lähes kitkattomasti.

Tietokonehiiret ovat kehittyneet niin pitkälle, että niille on Windowsissa erillinen asetusohjelma, jonka avulla voi muuttaa painikkeiden toimintoja ja monissa hiirissä värillisten ledivalojen kuviota. Samalla ohjelmalla voi ohjata myös saman yrityksen näppäimistön ja muiden lisävarusteiden asetuksia, joten hiiren kanssa samanmerkkisen näppäimistön ostaminen on harkinnan arvoinen asia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".