Moni asia on muuttunut tietokoneissa vuosikymmenien mittaan, mutta hiirtä käytetään entiseen tapaan. Hiiriin on toki lisätty vuosien varrella painikkeita, mutta valtaosalle vieritysrullan käytön opettelu on viimeisin merkittävä mullistus hiiren kanssa. Rulla sekä ykkös- ja kakkospainike – tarvitaanko muuta?

Omassa hiiressä saattaa toki olla vaikka mitä painikkeita, mutta harva perehtyy niihin. Se ei ehkä tunnu tarpeelliselta, ellei kuulu innokkaisiin pelaajiin. Hiirtä voisi kuitenkin käyttää selvästi monipuolisemmin, ja siinä on oivana apuna ohjelma nimeltä X-Mouse Button Control.

Ohjelma on lyhyesti kerrottuna kuin valtava hiiren asetusvalikko. Käyttäjä voi päättää itse, mihin hiiren rullaa ja lukuisia painikkeita varsinaisesti käytetään. Voit vaikkapa valita, että rullaa liikuttamalla lähennetään ja loitonnetaan näkymää eikä vieritetä sitä. Tällaiset asetukset ovat toki käteviä, mutta ohjelman varsinainen juju piilee muualla: käyttäjä kun voi määrittää itse, miten hiiri käyttäytyy eri tilanteissa, kuten vaikkapa Resurssienhallintaa, Wordia tai jotain muuta ohjelmaa käyttäessä. Hiiren painikkeet voi määrittää erikseen joka ikiseen omaan ohjelmaan.

Pidä perustoiminnot

X-Mouse Button Controlia kaikkeen mahdolliseen kokeilleen toimittajan vinkki on tämä: ykkös- ja kakkospainikkeen perustoimintoja ei pidä mennä muokkaamaan. Kyseisten painikkeiden käyttäminen muuhun kuin valitsemiseen käy ajan mittaan aivan liian sekavaksi. Ensinnäkin painikkeita on käytetty tietyllä tavalla vuosikausia. Toiseksi tietokonetta on varsin hankala käyttää ilman ykkös- ja kakkospainikkeen valintatoimintoja.

Ohjelma pääseekin oikeuksiinsa vasta hiiren muita painikkeita omiin tarpeisiin määrittäessä. Sekin vaatii totuttelua, mutta kunhan oman käytön kannalta sopivat asetukset lopulta löytyvät, niin hiiren toimintojen laajentamisesta on paljon iloa päivittäin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".