Hidas käynnistyminen on ärsyttävimmistä tietokoneongelmia. Toisinaan tietokonetta tarvitaan vain hetkeksi, jos haluaa vaikka tilata liput tai avata verkkopankin. Lisäksi tietokoneen käyttö on turhauttavaa, jos tietokone täytyy lähes elvyttää henkiin.

Onneksi nykyaikaisissa tietokoneissa on SSD-asema vanhojen ja hitaampien mekaanisten kiintolevyjen sijaan. Tämän ansiosta tietokone mm. käynnistyy nopeammin, mutta joillekin tietokoneen käyttäjille se on edelleen liian hidas. Siksi Microsoft on ottanut käyttöön nopean käynnistyksen Windows 10:ssä.

Nopea käynnistys toimii siten, että tietokone ei sammu kokonaan, joten tietokoneen ydintä eikä ohjaimia tarvitse ladata alusta, kun virta kytketään päälle. Kun tietokone sammutetaan nopean käynnistyksen ollessa käytössä, Windows näyttää sulkeutuvan normaalisti, jolloin kaikki ohjelmat sulkeutuvat ja kaikki käyttäjät kirjataan ulos. Mutta tietokone ei sammu kokonaan vaan siirtyy tilaan, joka on normaalin sammutuksen ja horrostilan välillä.

Kun suljet tietokoneen nopean käynnistyksen ollessa käytössä, käyttöjärjestelmän senhetkinen tila tallennetaan horrostilatiedostoon ennen tietokoneen sammuttamista. Nopean käynnistyksen horrostila kuitenkin eroaa tavallisesta horrostilasta, johon tietokoneen voi asettaa normaalisti, sillä kansiot ja ohjelmat ovat edelleen avoinna eikä käyttäjiä kirjata ulos Windowsista. Näin ei ole nopeassa käynnistyksessä.

Ongelmia päivityksissä

Normaali horrostila sopii käytettäväksi, jos haluat palata tietokoneelle, joka on täsmälleen samassa tilassa kuin mihin jätit sen. Nopea käynnistys tarjoaa sen sijaan käyttöösi Windowsin tuoreen ja juuri käynnistetyn version melko lyhyessä ajassa. Voit siis säästää aikaa ja vaivaa nopealla käynnistyksellä, koska käyttöjärjestelmä tallennetaan vain horrostilatiedostoon.

Valitettavasti tällä mitalilla on myös kääntöpuolensa, sillä nopea käynnistys tuo tullessaan useita ongelmia Windowsiin. Suurin ja erittäin merkittävä haittapuoli on se, että tietokoneesi tärkeät päivitykset jäävät väliin. Kun Windowsiin on ladattu järjestelmäpäivitys, se asennetaan tietokoneelle vasta sitten, kun tietokoneen prosessit ja komponentit on sammutettu kokonaan ja käynnistetään uudelleen. Ne eivät toimi nopeassa käynnistyksessä, joka siirtää järjestelmän horrostilaan.

Kun olet ladannut päivitykset, muista käynnistää tietokone uudelleen manuaalisesti. Muuten vaarana on, että päivityksiä, joissa voi olla tärkeitä tietoturva-asetuksia, ei asenneta tietokoneelle. Nopea käynnistys on aktivoitu automaattisesti useimmissa kannettavissa ja pöytätietokoneissa, joissa on Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Koska toiminto voi aiheuttaa ongelmia, sitä ei välttämättä kannata ottaa käyttöön. Onneksi sen voi poistaa käytöstä suhteellisen helposti Windows 10:n asetuksissa, jos nopea käynnistys ei sovi sinulle, ja sen voi ottaa käyttöön myöhemmin. Sitten voit esimerkiksi kokeilla toistuvasti Windowsin nopeaa käynnistystä ja arvioida, pitäisikö ominaisuus ottaa käyttöön.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".