Käytätkö tietokoneen komentokehotetta? Vai tuntuuko sinusta, että työkalu on aivan liian monimutkainen? Tervetuloa joukkoon. Vaikutelma monimutkaisuudesta syntyy helposti heti kun komentokehotteen avaa. Hiilenmustalla taustalla vilkkuva koodirivi odottaa käskyjä.

Elokuvissa supernörtin on pelastettava ihmiskunta komentokehotteen kautta, ja superkonna onnistuu laittamaan globaalit IT-järjestelmät polvilleen muutamassa sekunnissa. Se ei ihan vastaa sitä, mihin me muut käytämme Windows-tietokonetta. Näin on ainakin minun kohdallani. Windowsin komentokehote on erinomainen työkalu asiantuntijoiden käyttöön. Siitä hyötyvät järjestelmänvalvojat ja muut, joiden tehtävänä on ratkaista monimutkaisia hallinnollisia tehtäviä tietokoneella ja verkossa.

Mutta myös sinä voit käyttää sitä – vaikkakin hieman eri tavalla. Komentokehote pääsee nimittäin oikeuksiinsa myös pienissä konkreettisissa tehtävissä, korjauksissa ja tarkistuksissa. Se on portti useisiin työkaluihin, joita ei löydy mistään muualta Windowsista. Sillä voi korjata kiintolevyn tai tiedostojärjestelmän, vertailla kahta lähes identtistä tiedostoa tai tarkistaa, että kaikki on kunnossa kotiverkossa. Sinun ei tarvitse kuin syöttää muutama merkki ja painaa Enter- näppäintä.

Komentokehote on kuulunut Windowsiiin vuoden 1993 Windows NT -käyttöjärjestelmästä lähtien. Se ei ole vuosien kuluessa juurikaan muuttunut, ja se toimii siksi täsmälleen samalla tavalla riippumatta siitä, onko tietokoneellesi asennettu Windows 10 vai uusi Windows 11.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".