KotiMikrolla ei suinkaan ole ratkaisua kaikkiin tietokoneongelmiin. Tiedämme kuitenkin muutamia hyviä ja yleisiä niksejä, jotka osoittautuvat toimiviksi kerta toisensa jälkeen. Ratkaisut eivät ole omiamme, vaan ihmeidentekijä on Microsoft. Windowskäyttöjärjestelmän kehittäjällä on vuosikymmenten aikana kertynyttä syvällistä tietoa tietokoneongelmista, joita Windowsissa voi ilmetä.

Pahat kielet saattavat väittää, että useimpien ongelmien takana on Microsoft itse, mutta todellisuudessa Windows 10 ja 11 tarjoavat nykyään huomattavan valikoiman korjauksia ja parannuksia, jotka voi tehdä melko helposti ja nopeasti ja jotka ratkaisevat monia erilaisia ongelmia. Klassinen esimerkki on Windowsin verkon uudelleenmääritys, josta kerromme tässä artikkelissa.

Toimii hämmästyttävän usein

Meille KotiMikroon tulee varsin usein verkkoa koskevia kysymyksiä teiltä lukijoilta. Kysymykset liittyvät moniin eri asioihin: Joskus kyse on hitaasta tai kokonaan katkeavasta internetyhteydestä. Joskus epäilyksen kohteena on internetpalveluiden tarjoaja ja toisinaan naapurin verkkosignaalit, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä. Vaikka kysymykset ovat hyvin erilaisia, vastauksemme on usein sama: Jos verkossa ilmenee ongelmia, kannattaa kokeilla verkon nollaamista. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä tämä on se lääke, jota reititin ja tietokone tarvitsevat.

Uudelleenmääritys tai nollaus saattaa kuulostaa rajulta toimenpiteeltä, mutta se on itse asiassa helppo tehdä. Käytännössä uudelleenmääritys tarkoittaa sitä, että tietokoneen verkkoa ohjaava ohjelma poistetaan tietokoneelta ja asennetaan uudelleen puhtaassa, alkuperäisessä muodossaan eli ilman niitä lisäasetuksia, jotka Windows on lisännyt siihen ajan mittaan. Uudelleenmääritys poistaa toisin sanoen kaikki haittatekijät tietokoneelta. Tämä tarkoittaa toivottavasti, ettei verkko-ongelmia enää ole, kun tietokone käynnistetään uudelleen nollauksen jälkeen.

Uudelleenmäärityksellä on myös eräs harmillinen sivuvaikutus. Samalla kaiken muun kanssa poistetaan nimittäin ne salasanat, jotka Windows muuten tunnollisesti muistaa käyttäjän puolesta. Uudelleenmäärityksen jälkeen langattomaan kotiverkkoon tai muuhun toisinaan käytettyyn verkkoon ei voi kirjautua automaattisesti. Salasanat on otettava talteen ennen uudelleenmääritystä. Autamme seuraavalla aukeamalla myös siinä tehtävässä.

Lisää hyviä ratkaisuja tulossa

Oppaamme verkon uudelleenmääritykseen on ensimmäinen osa ”Windowsin superratkaisujen” sarjaa. Muita osia on tulossa lehden seuraavissa numeroissa, ja ennen pitkää käytössäsi on täysi arsenaali ihmelääkkeitä tietokonepulmiin. Jos tietokone aiheuttaa ongelmia, niistä voi etsiä parannuskeinoja yhä uudelleen ja uudelleen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".