Jos jokin ärsyttää kotona, niin verkko- ongelmat: katkokset, hitaus ja katvealueet ovat vain muutamia esimerkkejä asioista, joiden vuoksi langattoman internetin käyttö voi olla turhauttavaa. Onneksi useimmat internetpulmat voi ratkaista, jos keinot ovat tiedossa. Eniten ärsytystä aiheuttanee tietokone, joka ei vaihda automaattisesti nopeimpaan tai vahvimpaan verkkoon.

Onhan monilla käytettävissä enemmän kuin yksi kotiverkko: useimmat reitittimet toimivat sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n taajuudella, ja joissain on vaihtoehtona myös 6 GHz.

Vahvuudet ja heikkoudet

Kullakin taajuudella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Fiksuin verkkovalinta riippuu siitä, mitä tietokoneella tehdään ja miten kaukana reitittimestä kone on. Eron selittäminen voi olla hieman teknistä, mutta pyydän kärsivällisyyttä. 2,4 GHz:n radioaallot tunkeutuvat paremmin seinien läpi ja niiden kantama on parempi, kun taas 5 GHz:n ja 6 GHz:n aallot mahdollistavat huomattavasti suuremman nopeuden.

Tilannetta voidaan verrata autoon: 2,4 GHz vastaa hieman hitaampaa autoa, joka kulkee samalla polttoainemäärällä pidemmälle, kun taas 5 GHz ja 6 GHz ovat kuin urheiluauto, joka on huippunopea, mutta jonka kantama ei ole pitkä. Joskus tarvitaan yhtä ja joskus taas toista. Näin on myös tietokoneella sen mukaan, mitä sillä tehdään ja missä. Siksi on tärkeää, että tietokone osaa vaihtaa automaattisesti sillä hetkellä parhaaseen käytettävissä olevaan langattomaan verkkoon.

Hyvin piilotettu asetuksiin

Jotta taajuuden vaihto toimisi, Windowsissa on muutettava solukonpäivitysaktiivisuudeksi kutsutun osan asetuksia. Useimmat tavalliset tietokoneen käyttäjät eivät ole koskaan edes kuulleet siitä – luultavasti siksi, että Microsoft on jostain kumman syystä piilottanut toiminnon syvälle Ohjauspaneelin uumeniin. Ensimmäiseksi asetuksissa pitää valita, että tietokone etsii muita verkkoja automaattisesti.

Sen jälkeen solukonpäivitysaktiivisuutta voi muuttaa niin, että tietokone siirtyy omatoimisesti nopeimpaan ja tehokkaimpaan kotiverkkoyhteyteen, eikä ole aina jumissa samassa verkossa. Tässä artikkelissa näytämme vaihe vaiheelta, miten tätä Windows 10:n asetusta muutetaan. Menettelytapa on täsmälleen sama myös Windows 11 -käyttöjärjestelmässä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".