Usein tietokoneeseen ohjelmia asentava on varmasti jo huomannut, että siitä saattaa joskus seurata ennakoimattomia ongelmia. Hetken herpaantuminen voi johtaa siihen, että jokin uusi ohjelma ehtii päästä käsiksi Windowsin rekisteritietokantaan, eivätkä muut ohjelmat enää toimi tarkoituksenmukaisesti. Tällaisia hiuksia harmaannuttavia ohjelmia pääsee livahtamaan omaan koneeseen kokeneiltakin käyttäjiltä.

Kaikki virheet eivät ole kuitenkaan suoraan käyttäjän omia, sillä niitä voi kertyä epäonnekkaiden sattumien summana. Tietty Windowsin versio ei välttämättä tuekaan täysin muuten moitteetonta ohjelmaa. Windowsissa kun kaikki vaikuttaa kaikkeen usein varsin ennakoimattomilla tavoilla.

Microsoft tarjoaa toki itse työkalun moisten pulmien korjaamiseen. Järjestelmän palauttaminen on jo vuosikausia koeteltu toiminto. Se esiteltiin ensi kertaa vuonna 2000 osana Windows ME -järjestelmää, joka edelsi Windows XP -versiota.

Työkalua on toki uudistettu kahden vuosikymmenen kuluessa moneen kertaan, mutta sen perusidea on yhä sama. Järjestelmän palauttaminen toimii niin, että siitä tehdään ajan myötä palautuspisteitä, joiden tilanteeseen voi sitten palata mahdollisten pulmien ilmaantuessa. Järjestelmän palautuspiste muodostetaan Windowsin asetusten sekä rekisteritietokannan merkintöjen pohjalta. Windowsia aiempaa ajankohtaan palauttaessa muun muassa sen jälkeen asennetut ohjelmat poistetaan Windowsista. Seuraukset ovat ilmeisiä, sillä ohjelmien mukanaan tuomat pulmat poistuvat yhtä lailla järjestelmän palautuspistettä käyttäessä.

Järjestelmän palauttaminen on helppo ottaa käyttöön, ja itse palauttaminen sujuu varsin vaivatta. Kerran jo valitun järjestelmän palauttamisen kykenee tarvittaessa myös perumaan.

Järjestelmää palauttaessa voi olla vaikea ennakoida, mitä kaikkea tapahtuu, joten se käydään artikkelissa läpi perusteellisesti. Artikkelin lopussa on vielä koottua tietoa siitä, millä tavalla järjestelmän palauttaminen kohtelee omia tiedostoja, työpöydän taustakuvia, yksityisyysasetuksia ja muita Windowsin päivittäin tarvittavia toimintoja.

Artikkeli kannattaa lukea loppuun asti ennen kuin ryhtyy käyttämään Windowsin kätevää työkalua menneiden mokien korjaamiseen. Järjestelmän palauttaminen kun ei korjaa kaikkia tietokoneen pulmia. Siksi koostimme ohjeen siitäkin, mitä Windowsin ongelmia kannattaa ratkoa muuten kuin palautuspisteillä. Joskus voi olla parempi palauttaa järjestelmä perusasetuksiin, käyttää tietoturvaohjelmaa tai perua Windows-päivitys.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".