Kun käynnistät uuden Windows-tietokoneen, huomaat nopeasti, että käyttöjärjestelmässä on monia ohjelmia valmiiksi asennettuna. Ohjelmat ovat Windowsin niin kutsuttuja oletussovelluksia, jotka Microsoftin mielestä ovat tarpeellisia erilaisten tiedostojen avaamiseen.

Windows 10:n oletussovelluksia voidaan käyttää esimerkiksi kuvien, tekstien, musiikin ja videoiden avaamiseen. Mutta vaikka ohjelmien asentaminen uuteen tietokoneeseen on hyödyllistä, voi olla ärsyttävää, että Windows saa päättää niin paljosta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kuvasi avautuvat aina hitaalla Kuvat-ohjelmalla, ja Microsoft Edge -selain avautuu aina, kun haluat lukea PDF-tiedoston.

Näin ratkaiset ongelman

Vaikka olet jo asentanut paremman ohjelman tiedostojen avaamiseen, ne avautuvat usein Windowsin sisäänrakennettujen oletussovellusten avulla. Se voi viivästyttää työtäsi ja pilata ilon esimerkiksi valokuvien näyttämisestä kavereille. Onneksi ongelmaan on olemassa ratkaisu. Windows 10:n oletussovellusasetustenavulla voit helposti muuttaa, millä sovelluksella avaat tiedostosi oletuksena.

Näin esimerkiksi äänitiedostot voidaan toistaa jossakin muussa kuin Windows 10:n oletuksena olevassa Groove Musiikki -sovelluksessa. Oletussovelluksen vaihtaminen on suhteellisen helppoa, mutta Windowsilla on tapana ottaa ohjaimet käsiinsä, vaikka olet asentanut uuden ohjelman oletukseksi. Joskus käy niin, että jostakin syystä Windows päättää nollata oletussovellusten valintasi ja palaa sen sijaan vanhoihin oletusohjelmiin, vaikka niiden valinta muutoin olisi poistettu.

Etunurkassa ilmaiseksi löytyvät Stop Resetting My Apps -ohjelman avulla voit laittaa stopin Windowsin herruudelle oletusohjelmien suhteen. Ohjelma estää Windowsin sekaantumisen valintoihin, eikä sinun tarvitse enää vaihtaa oletusohjelmia.

Uudet oletussovellukset

Tarjolla on monia hyviä ohjelmia, joita kannattaa käyttää uusina oletussovelluksina. Yksi vaihtoehtoinen musiikkisoitin on Foobar 2000, jonka olemme lisänneet Etunurkkaan. Olemme itse asiassa löytäneet peräti neljä erinomaista vaihtoehtoa Windowsin oletusohjelmille. Kaikki löytämämme ohjelmat löytyvät luonnollisesti ilmaiseksi Etunurkasta. Kyse on ohjelmista, jotka helpottavat valokuvien esittämistä, PDF-tiedostojen lukemista, videoiden ja elokuvien sekä musiikin toistamista tietokoneella. Lataa ja asenna ohjelmat Etunurkasta. Sen jälkeen asetat ohjelmat Windowsin oletussovellukseksi ja varmistat, että ne on lukittu Stop Reset My Apps -toiminnolla. Käytössäsi on neljä uutta ja parempaa oletusohjelmaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".