Jo vilkaisu aloitusvalikkoon paljastaa yhden Windows 10:n ärsyttävimmistä piirteistä. Valikko on täpötäynnä ohjelmia, jotka ovat joko alkeellisia, ärsyttäviä tai täysin tarpeettomia – ja osa niistä on jopa päässyt valikossa paraatipaikoille. Esimerkkeinä voi mainita Microsoftin oman Sähköposti-ohjelman sekä karttapalvelun. Nämä ohjelmat ovat olleet Windows 10:n julkaisusta saakka kiinteä osa käyttöjärjestelmää, ja käyttäjän pitää tosiaan osata asiansa, jos hän aikoo puuttua asiaan Windowsin järjestelmätiedostojen tasolla. Tarpeettomistakin sovelluksista on siis ollut hankala päästä eroon – mutta nyt asiaan tulee muutos. Geek Uninstaller -ohjelma panee lopulta kuriin kaikkein vastahakoisimmatkin Windowsin oletusohjelmat. Geek Uninstaller on suunniteltu poistamaan ohjelmia samaan tapaan kuin Windowsin oma Ohjauspaneeli, mutta se toimii astetta tehokkaammin niin, että myös Sähköpostin ja Kalenterin kaltaiset Microsoftin omat sovellukset saa poistettua. Menettelytapa on aivan samanlainen kuin mitä tahansa tavallista ohjelmaakin Windowsista poistaessa.

Digitaalisen siivouspäivän koittaessa Windowsista pitäisi luultavasti saada poistettua paljon muutakin kuin sen omia sovelluksia. Microsoft ei ole nimittäin ollenkaan ainoa ohjelmistotalo, joka yrittää ujuttaa käyttöjärjestelmään omia hyödyttömiä sovelluksiaan. Tietokoneen valmistaja on usein myöntynyt sopimukseen, jonka nojalla koneeseen asennetaan valmiiksi tiettyjä ohjelmia. Näitä esiasennettuja ohjelmia kutsutaan bloatwareksi, eikä valtaosa käyttäjistä ikinä hyödynnä ohjelmia mihinkään. Ne vievät vain tallennustilaa ja osuvat silmiin Windowsia käyttäessä. Seuraavilla sivuilla käydään tarkasti läpi se, millaisia ohjelmia sekä Microsoft että tietokoneen valmistaja ovat luultavasti ujuttaneet tietokoneeseesi. Pian osaatkin poistaa kaikki mahdolliset tarpeettomat ohjelmat, joita koneeseen on ehditty asentaa asiasta kysymättä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".